In februari was het consumentenvertrouwen nog uitgekomen op 1. Een maand later keldert dat vertrouwen tot -16. De daling is even groot als in april 2020, toen de wereldwijde coronacrisis net uitgebroken was. In april 2020 stond het consumentenvertrouwen wel nog lager (-26).

'De oorlog in Oekraïne en de plotselinge prijsstijgingen hebben het consumentenvertrouwen in maart bruusk ondermijnd. Dit ligt 17 punten lager, zij het de scherpste daling - van dezelfde omvang als die van het begin van de gezondheidscrisis - sinds het bestaan van de indicator (1985)', aldus de Nationale Bank.

De terugval manifesteert zich in alle deelindicatoren van het consumentenvertrouwen. Sommige tekenen de scherpste daling ooit op, bijvoorbeeld de vooruitzichten van de consumenten voor de algemene economische situatie in België. Die deelindicator duikelde van -11 in februari naar -47, meteen ook goed voor een historisch laag niveau.

De oorlog en energieprijzen hakken ook in op de verwachtingen over de persoonlijke financiële situatie van de Belgische gezinnen (van -5 tot -14). 'De huishoudens verwachten dat hun eigen financiële situatie er, zoals nooit eerder waargenomen, op zal achteruitgaan. Het dieptepunt dat deze maand wordt bereikt, is veel lager dan het niveau van in het begin van de coronacrisis.'

Ook de verwachtingen over de arbeidsmarkt gaan fors lager, maar de daling is een pak minder uitgesproken (van -4 tot 8 - een stijging wijst hier op een minder gunstige ontwikkeling en een daling op een gunstiger ontwikkeling). De spaarvooruitzichten zijn ook heel duidelijk afgezwakt (van 17 tot 7).

NBB
© NBB
In februari was het consumentenvertrouwen nog uitgekomen op 1. Een maand later keldert dat vertrouwen tot -16. De daling is even groot als in april 2020, toen de wereldwijde coronacrisis net uitgebroken was. In april 2020 stond het consumentenvertrouwen wel nog lager (-26). 'De oorlog in Oekraïne en de plotselinge prijsstijgingen hebben het consumentenvertrouwen in maart bruusk ondermijnd. Dit ligt 17 punten lager, zij het de scherpste daling - van dezelfde omvang als die van het begin van de gezondheidscrisis - sinds het bestaan van de indicator (1985)', aldus de Nationale Bank. De terugval manifesteert zich in alle deelindicatoren van het consumentenvertrouwen. Sommige tekenen de scherpste daling ooit op, bijvoorbeeld de vooruitzichten van de consumenten voor de algemene economische situatie in België. Die deelindicator duikelde van -11 in februari naar -47, meteen ook goed voor een historisch laag niveau. De oorlog en energieprijzen hakken ook in op de verwachtingen over de persoonlijke financiële situatie van de Belgische gezinnen (van -5 tot -14). 'De huishoudens verwachten dat hun eigen financiële situatie er, zoals nooit eerder waargenomen, op zal achteruitgaan. Het dieptepunt dat deze maand wordt bereikt, is veel lager dan het niveau van in het begin van de coronacrisis.' Ook de verwachtingen over de arbeidsmarkt gaan fors lager, maar de daling is een pak minder uitgesproken (van -4 tot 8 - een stijging wijst hier op een minder gunstige ontwikkeling en een daling op een gunstiger ontwikkeling). De spaarvooruitzichten zijn ook heel duidelijk afgezwakt (van 17 tot 7).