Eind vorig jaar waren er 720.000 zelfstandigen actief op de Belgische arbeidsmarkt. Dat zijn er 3.000 meer dan een jaar eerder en liefst 14.000 meer dan in 2007, zo blijkt uit de Nationale Rekeningen. De cijfers slaan op de personen die een zelfstandige activiteit als hoofdberoep uitoefenen, plus de gepensioneerde zelfstandigen en de meewerkende echtgenoten.

Net in de economisch moeilijke jaren 2008 en 2009 was er dus een opvallende stijging van het aantal zelfstandigen. De groei is echter niet alleen conjunctureel, maar ook structureel. Het is al het zesde jaar op rij dat het aantal zelfstandigen in de lift zit. Tegenover begin jaren tachtig zijn er zelfs al 100.000 zelfstandigen bij gekomen.

Volgens Jan Smets, directeur bij de Nationale Bank, vormen de immigranten uit nieuwe EU-lidstaten als Polen, Tsjechië en Slowakije een groot deel van de verklaring van de recente groei.

Eind vorig jaar waren er 720.000 zelfstandigen actief op de Belgische arbeidsmarkt. Dat zijn er 3.000 meer dan een jaar eerder en liefst 14.000 meer dan in 2007, zo blijkt uit de Nationale Rekeningen. De cijfers slaan op de personen die een zelfstandige activiteit als hoofdberoep uitoefenen, plus de gepensioneerde zelfstandigen en de meewerkende echtgenoten. Net in de economisch moeilijke jaren 2008 en 2009 was er dus een opvallende stijging van het aantal zelfstandigen. De groei is echter niet alleen conjunctureel, maar ook structureel. Het is al het zesde jaar op rij dat het aantal zelfstandigen in de lift zit. Tegenover begin jaren tachtig zijn er zelfs al 100.000 zelfstandigen bij gekomen. Volgens Jan Smets, directeur bij de Nationale Bank, vormen de immigranten uit nieuwe EU-lidstaten als Polen, Tsjechië en Slowakije een groot deel van de verklaring van de recente groei.