Dat meldt De Morgen. Door het snel afbrokkelende beleggersvertrouwen staat ons land op een verontrustende zestiende plaats, net achter Libanon en Roemenië.

Het onderzoeksbureau CMA stelt na elk kwartaal een lijst op van de landen met de grootste schuldenrisico's. Hoe hoger op de lijst, hoe groter de kans geacht wordt op een bankroet van het land.

CMA baseert zich vooral op de verzekeringspremie die de grote beleggers betalen tegen een mogelijke wanbetaling van staatspapier. Die verzekeringspremie steeg over het vierde kwartaal voor geen enkel land sneller dan voor België.

Het kost nu 220.000 tot 250.000 euro per jaar om Belgisch staatspapier ter waarde van 10 miljoen euro te verzekeren, tegenover 'slechts' 129.000 eind september. Daardoor duikt België voor het eerst op in de lijst van twintig landen met het grootste schuldenrisico.

Het gaat om een dramatische verslechtering. Negen maanden geleden, de laatste meting voor de federale verkiezingen, stond België nog op een geruststellende 53ste plaats. Zelfs eind september stond ons land nog bij de middenmoters op plaats 37.

De landen met de grootste schuldenrisico's zijn: Griekenland, Venezuela, Ierland, Portugal en Argentinië.

Dat meldt De Morgen. Door het snel afbrokkelende beleggersvertrouwen staat ons land op een verontrustende zestiende plaats, net achter Libanon en Roemenië. Het onderzoeksbureau CMA stelt na elk kwartaal een lijst op van de landen met de grootste schuldenrisico's. Hoe hoger op de lijst, hoe groter de kans geacht wordt op een bankroet van het land. CMA baseert zich vooral op de verzekeringspremie die de grote beleggers betalen tegen een mogelijke wanbetaling van staatspapier. Die verzekeringspremie steeg over het vierde kwartaal voor geen enkel land sneller dan voor België. Het kost nu 220.000 tot 250.000 euro per jaar om Belgisch staatspapier ter waarde van 10 miljoen euro te verzekeren, tegenover 'slechts' 129.000 eind september. Daardoor duikt België voor het eerst op in de lijst van twintig landen met het grootste schuldenrisico. Het gaat om een dramatische verslechtering. Negen maanden geleden, de laatste meting voor de federale verkiezingen, stond België nog op een geruststellende 53ste plaats. Zelfs eind september stond ons land nog bij de middenmoters op plaats 37.De landen met de grootste schuldenrisico's zijn: Griekenland, Venezuela, Ierland, Portugal en Argentinië.