In haar bijgewerkte prognoses voorspelt de NBB dat het Belgische
bbp dit jaar met 0,6 procent zal toenemen. Bij een vroegere prognose hield de NBB nog rekening met een krimp met 0,1 procent. Volgens de berekeningen van de NBB mag ons land zich volgend jaar verwachten aan een groei met 1,4 procent.

Tijdens een persconferentie benadrukte gouverneur Luc Coene dat het opgekrikte cijfer voornamelijk een gevolg is van de beter dan verwachte prestaties van de afgelopen maanden. Premier Di Rupo gaf vorige week al te kennen dat de groei wellicht rond de 0,6 procent zou uitkomen. In dat geval presteert ons land veel beter dan de eurozone, die af te rekenen krijgt met een krimp. Voor de Duitse locomotief wordt een toename van het bbp met 0,7 procent verwacht.

Ook wat de begroting betreft, zit ons land op het goede spoor. De doelstelling om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product, zal volgens de Nationale Bank verwezenlijkt worden. Voor volgend jaar mikt de NBB op een tekort van 3,1 procent, maar dat jaar moet het tekort via aanvullende inspanningen teruggebracht worden tot 2,2 procent van het bbp.

De vooruitzichten voor de werkgelegenheid in ons land blijven somber. Verwacht wordt dat de Belgische werkloosheidsgraad dit jaar stijgt van 7,2 naar 7,5 procent in verhouding tot de beroepsbevolking, en volgend jaar zelfs naar 7,7 procent. De banengroei zou dit jaar beperkt blijven tot 3.300 nieuwe banen. (Belga/BO)

In haar bijgewerkte prognoses voorspelt de NBB dat het Belgische bbp dit jaar met 0,6 procent zal toenemen. Bij een vroegere prognose hield de NBB nog rekening met een krimp met 0,1 procent. Volgens de berekeningen van de NBB mag ons land zich volgend jaar verwachten aan een groei met 1,4 procent. Tijdens een persconferentie benadrukte gouverneur Luc Coene dat het opgekrikte cijfer voornamelijk een gevolg is van de beter dan verwachte prestaties van de afgelopen maanden. Premier Di Rupo gaf vorige week al te kennen dat de groei wellicht rond de 0,6 procent zou uitkomen. In dat geval presteert ons land veel beter dan de eurozone, die af te rekenen krijgt met een krimp. Voor de Duitse locomotief wordt een toename van het bbp met 0,7 procent verwacht.Ook wat de begroting betreft, zit ons land op het goede spoor. De doelstelling om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product, zal volgens de Nationale Bank verwezenlijkt worden. Voor volgend jaar mikt de NBB op een tekort van 3,1 procent, maar dat jaar moet het tekort via aanvullende inspanningen teruggebracht worden tot 2,2 procent van het bbp.De vooruitzichten voor de werkgelegenheid in ons land blijven somber. Verwacht wordt dat de Belgische werkloosheidsgraad dit jaar stijgt van 7,2 naar 7,5 procent in verhouding tot de beroepsbevolking, en volgend jaar zelfs naar 7,7 procent. De banengroei zou dit jaar beperkt blijven tot 3.300 nieuwe banen. (Belga/BO)