De economische crisis heeft in de meeste EU-lidstaten een grote sociale ravage aangericht, maar België houdt goed stand. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

België blijft op sociaal vlak opvallend goed scoren. Zo is de kloof tussen arm en rijk in ons land min of meer gebleven wat ze voor de crisis was. In bijvoorbeeld Italië daarentegen staat de armoede op het hoogste niveau sinds 1997. In Spanje is het aantal mensen dat van hulporganisatie Caritas afhangt, bijna verviervoudigd ten op zichte van 2008. Het aantal Britten dat naar de voedselbank moet, is vertwintigvoudigd sinds de uitbraak van de crisis zes jaar geleden. De cijfers staan in De Morgen.

Sociale instellingen

'De sociale impact van de crisis is in ons land mild gebleven', zegt professor sociaal-economische wetenschappen Ive Marx (UA) in de krant. Marx is medeauteur van twee studies die eerstdaags verschijnen bij Oxford University Press. 'Dat komt omdat België aan de stevige Duitse economie gebonden is, maar zeker ook omdat het nog altijd sterke sociale instellingen heeft'.

Marx verwijst daarbij naar onze arbeidsmarkt, ons minimumloon, de sterke collectieve loonzetting, het socialezekerheidsstelsel en het beleid inzake werkloosheid. 'Dat waren keuzes waarvoor we wel kritiek kregen van het IMF en de OESO, maar die als een kussen hebben gewerkt'.

De professor ziet nog een andere, opvallende verklaring: het feit dat ons land in het holst van de crisis geen regering had en dus geen keihard spaarkoers kon varen.

Een en ander betekent niet dat België geen sociale problemen zou hebben, benadrukt Marx nog. 'De kloof tussen migranten en Belgen breder is geworden, terwijl ze voor de crisis aan het afnemen was.' (KVDA)

De economische crisis heeft in de meeste EU-lidstaten een grote sociale ravage aangericht, maar België houdt goed stand. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. België blijft op sociaal vlak opvallend goed scoren. Zo is de kloof tussen arm en rijk in ons land min of meer gebleven wat ze voor de crisis was. In bijvoorbeeld Italië daarentegen staat de armoede op het hoogste niveau sinds 1997. In Spanje is het aantal mensen dat van hulporganisatie Caritas afhangt, bijna verviervoudigd ten op zichte van 2008. Het aantal Britten dat naar de voedselbank moet, is vertwintigvoudigd sinds de uitbraak van de crisis zes jaar geleden. De cijfers staan in De Morgen.Sociale instellingen 'De sociale impact van de crisis is in ons land mild gebleven', zegt professor sociaal-economische wetenschappen Ive Marx (UA) in de krant. Marx is medeauteur van twee studies die eerstdaags verschijnen bij Oxford University Press. 'Dat komt omdat België aan de stevige Duitse economie gebonden is, maar zeker ook omdat het nog altijd sterke sociale instellingen heeft'. Marx verwijst daarbij naar onze arbeidsmarkt, ons minimumloon, de sterke collectieve loonzetting, het socialezekerheidsstelsel en het beleid inzake werkloosheid. 'Dat waren keuzes waarvoor we wel kritiek kregen van het IMF en de OESO, maar die als een kussen hebben gewerkt'. De professor ziet nog een andere, opvallende verklaring: het feit dat ons land in het holst van de crisis geen regering had en dus geen keihard spaarkoers kon varen. Een en ander betekent niet dat België geen sociale problemen zou hebben, benadrukt Marx nog. 'De kloof tussen migranten en Belgen breder is geworden, terwijl ze voor de crisis aan het afnemen was.' (KVDA)