Met die btw-kloof van 10 procent scoort België in vergelijking met het Europese gemiddelde (16 procent) wel beter.

De cijfers komen van de Europese Commissie die het verschil tussen het verschuldigde btw-bedrag en het daadwerkelijk geïnde bedrag in de 26 lidstaten onderzocht. Het resultaat is pijnlijk : in 2012 is naar schatting 177 miljard euro aan btw-inkomsten verloren gegaan doordat btw-regels niet zijn nageleefd of verschuldigde btw niet is geïnd. Dit bedrag komt overeen met 16 procent van het totaal aan verwachte btw-inkomsten van 26 lidstaten.

In België daalde de kloof in 2012 van 12 tot 10 procent, van 3,6 miljard tot 3 miljard. De Commissie zegt dat een hardere opstelling ten opzichte van ontduiking en een strengere handhaving op nationaal niveau van groot belang zijn. Ook moet het systeem worden vereenvoudigd, zodat het voor belastingplichtigen gemakkelijker is om de regels na te leven. (SB/De Zondag)

Met die btw-kloof van 10 procent scoort België in vergelijking met het Europese gemiddelde (16 procent) wel beter. De cijfers komen van de Europese Commissie die het verschil tussen het verschuldigde btw-bedrag en het daadwerkelijk geïnde bedrag in de 26 lidstaten onderzocht. Het resultaat is pijnlijk : in 2012 is naar schatting 177 miljard euro aan btw-inkomsten verloren gegaan doordat btw-regels niet zijn nageleefd of verschuldigde btw niet is geïnd. Dit bedrag komt overeen met 16 procent van het totaal aan verwachte btw-inkomsten van 26 lidstaten. In België daalde de kloof in 2012 van 12 tot 10 procent, van 3,6 miljard tot 3 miljard. De Commissie zegt dat een hardere opstelling ten opzichte van ontduiking en een strengere handhaving op nationaal niveau van groot belang zijn. Ook moet het systeem worden vereenvoudigd, zodat het voor belastingplichtigen gemakkelijker is om de regels na te leven. (SB/De Zondag)