Volgens de NBB-flashraming voerde België in juli voor 21,8 miljard euro uit (10 procent meer dan in juli 2012), terwijl er voor 19,8 miljard euro (-1,4 procent) ingevoerd werd. Dat leidt tot het grootste handelsoverschot sinds 2009. "We kunnen niet verder teruggaan dan 2009, want toen vond er een herdefiniëring plaats van de berekeningswijze", luidt het bij de Nationale Bank. "Maar het is volgens de NBB zeker het hoogste overschot sinds toen."

Ook in mei en juni was de handelsbalans al licht positief, met bijvoorbeeld in juni toen 20,3 miljard euro werd uitgevoerd en 20,2 miljard euro werd ingevoerd.

Over het eerste halfjaar leed België nog een handelstekort van 4,9 miljard euro. Dat is een iets groter tekort dan in dezelfde periode vorig jaar (-4,5 miljard euro), maar de NBB wijst erop dat er 'sinds januari 2013 een geleidelijk herstel optreedt van het maandelijkse handelssaldo'.

Vooral de uitvoer presteert goed: de voorbije drie maanden steeg het uitvoervolume met 3,4 procent, terwijl het ingevoerde volume constant bleef tegenover dezelfde periode in 2012. (Belga/BO)

Volgens de NBB-flashraming voerde België in juli voor 21,8 miljard euro uit (10 procent meer dan in juli 2012), terwijl er voor 19,8 miljard euro (-1,4 procent) ingevoerd werd. Dat leidt tot het grootste handelsoverschot sinds 2009. "We kunnen niet verder teruggaan dan 2009, want toen vond er een herdefiniëring plaats van de berekeningswijze", luidt het bij de Nationale Bank. "Maar het is volgens de NBB zeker het hoogste overschot sinds toen." Ook in mei en juni was de handelsbalans al licht positief, met bijvoorbeeld in juni toen 20,3 miljard euro werd uitgevoerd en 20,2 miljard euro werd ingevoerd. Over het eerste halfjaar leed België nog een handelstekort van 4,9 miljard euro. Dat is een iets groter tekort dan in dezelfde periode vorig jaar (-4,5 miljard euro), maar de NBB wijst erop dat er 'sinds januari 2013 een geleidelijk herstel optreedt van het maandelijkse handelssaldo'. Vooral de uitvoer presteert goed: de voorbije drie maanden steeg het uitvoervolume met 3,4 procent, terwijl het ingevoerde volume constant bleef tegenover dezelfde periode in 2012. (Belga/BO)