De niet aangegeven activa van Belgische klanten in Zwitserland lopen op tot 60 miljard euro. Dat schrijft L'Echo op basis van berekeningen van Gabriel Zucman, professor aan de London School of Economics. Hij baseert zich op cijfers van de Zwitserse nationale bank.

Zwitserland startte in de herfst van 2012 gesprekken op met België over een "Rubik"-akkoord om de Belgische tegoeden in Zwitserland te belasten. Er was toen sprake van 30 miljard euro die Belgen in Zwitserland op rekeningen hadden staan, maar dat bedrag zou dubbel zo hoog liggen.

En dat is nog een "lage schatting", zegt Zucman. "De gegevens van de Zwitserse nationale bank zijn van hoge kwaliteit: ze omvatten alle banken die in Zwitserland actief zijn, ook de vele filialen van buitenlandse banken, en alle vermogens die er neergelegd zijn", zegt hij.

"Het probleem is dat de statistici de echte begunstigden van het geld niet opsporen. Bepaalde tegoeden die aan Zwitsers worden toegeschreven, behoren in de werkelijkheid toe aan buitenlanders." (Belga/EE)

De niet aangegeven activa van Belgische klanten in Zwitserland lopen op tot 60 miljard euro. Dat schrijft L'Echo op basis van berekeningen van Gabriel Zucman, professor aan de London School of Economics. Hij baseert zich op cijfers van de Zwitserse nationale bank. Zwitserland startte in de herfst van 2012 gesprekken op met België over een "Rubik"-akkoord om de Belgische tegoeden in Zwitserland te belasten. Er was toen sprake van 30 miljard euro die Belgen in Zwitserland op rekeningen hadden staan, maar dat bedrag zou dubbel zo hoog liggen. En dat is nog een "lage schatting", zegt Zucman. "De gegevens van de Zwitserse nationale bank zijn van hoge kwaliteit: ze omvatten alle banken die in Zwitserland actief zijn, ook de vele filialen van buitenlandse banken, en alle vermogens die er neergelegd zijn", zegt hij. "Het probleem is dat de statistici de echte begunstigden van het geld niet opsporen. Bepaalde tegoeden die aan Zwitsers worden toegeschreven, behoren in de werkelijkheid toe aan buitenlanders." (Belga/EE)