Het netto financiële vermogen van de particulieren klokte eind maart af op 759,4 miljard euro, tegenover 736,6 miljard euro op 31 december 2011.

Het netto financiële vermogen stemt overeen met het verschil tussen financiële activa (zoals baar geld, spaargeld en beleggingen in aandelen en effecten) en financiële verplichtingen zoals kredieten.

Uit de berekeningen van de NBB blijkt dat de Belgen hun toenemend vermogen in de eerste plaats te danken hebben aan het gunstige verloop van de beurskoersen. De winst op de aandelenportefeuille bracht in het eerste kwartaal 15,6 miljard euro op, terwijl deelbewijzen van ICB's (beleggingsfondsen) goed waren voor 5,7 miljard euro extra.

Ondanks de lage rente hebben de Belgen in het eerste kwartaal voor 6 miljard euro op het spaarboekje gestald, en voor 3,1 miljard euro aan verzekeringsproducten gekocht.

De Belgen hebben in de eerste drie maanden van het jaar wel meer schulden gemaakt (+2,9 miljard euro), waarvan het grootste deel besteed werd aan hypothecaire leningen (1,8 miljard euro). (BO)

Het netto financiële vermogen van de particulieren klokte eind maart af op 759,4 miljard euro, tegenover 736,6 miljard euro op 31 december 2011. Het netto financiële vermogen stemt overeen met het verschil tussen financiële activa (zoals baar geld, spaargeld en beleggingen in aandelen en effecten) en financiële verplichtingen zoals kredieten. Uit de berekeningen van de NBB blijkt dat de Belgen hun toenemend vermogen in de eerste plaats te danken hebben aan het gunstige verloop van de beurskoersen. De winst op de aandelenportefeuille bracht in het eerste kwartaal 15,6 miljard euro op, terwijl deelbewijzen van ICB's (beleggingsfondsen) goed waren voor 5,7 miljard euro extra. Ondanks de lage rente hebben de Belgen in het eerste kwartaal voor 6 miljard euro op het spaarboekje gestald, en voor 3,1 miljard euro aan verzekeringsproducten gekocht.De Belgen hebben in de eerste drie maanden van het jaar wel meer schulden gemaakt (+2,9 miljard euro), waarvan het grootste deel besteed werd aan hypothecaire leningen (1,8 miljard euro). (BO)