Het aantal Belgen dat problemen heeft om zijn kredieten op tijd terug te betalen, heeft in november de kaap van 350.000 overschreden. Zij hebben een gezamenlijke betalingsachterstand van meer dan 3 miljard euro, zo blijkt uit gegevens van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank (NBB).

Eind november waren er 350.645 Belgen met betalingsachterstand op minstens één krediet, een stijging met 2,6 procent tegenover november vorig jaar. De totale betalingsachterstand liep op tot 3,09 miljard euro (+4,8 procent), of gemiddeld ruim 8.800 euro per persoon met betalingsachterstand.

Het maandelijkse rapport van de kredietcentrale schetst ook een beeld van de volledige kredietmarkt. Zo waren er eind november in België ruim 11,37 miljoen uitstaande kredieten (ruim 8,5 miljoen consumentenkredieten en meer dan 2,8 miljoen hypothecaire kredieten), verspreid over 6,23 miljoen particulieren. Dat betekent dat een op de achttien kredietnemers (5,6 procent) een betalingsachterstand heeft.

Bescherming consumenten

Minister van Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) herhaalt in een reactie dat de overheid consumenten wil beschermen tegen overmatige schuldenlast en financiële moeilijkheden.

Daartoe wil hij de kredietcentrale uitbreiden met andere indicatoren, zoals energie, telefonie en internet, de indicatoren "die het meest aanleiding geven tot schuldbemiddeling". "Ik wil zo vooral de consument en ook de ondernemer beschermen tegen overmatige schuldenlast. Tegelijk zullen schuldenvrije consumenten snéller uit de gegevensbank worden verwijderd", aldus Peeters.(Belga/NS)

Het aantal Belgen dat problemen heeft om zijn kredieten op tijd terug te betalen, heeft in november de kaap van 350.000 overschreden. Zij hebben een gezamenlijke betalingsachterstand van meer dan 3 miljard euro, zo blijkt uit gegevens van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank (NBB). Eind november waren er 350.645 Belgen met betalingsachterstand op minstens één krediet, een stijging met 2,6 procent tegenover november vorig jaar. De totale betalingsachterstand liep op tot 3,09 miljard euro (+4,8 procent), of gemiddeld ruim 8.800 euro per persoon met betalingsachterstand. Het maandelijkse rapport van de kredietcentrale schetst ook een beeld van de volledige kredietmarkt. Zo waren er eind november in België ruim 11,37 miljoen uitstaande kredieten (ruim 8,5 miljoen consumentenkredieten en meer dan 2,8 miljoen hypothecaire kredieten), verspreid over 6,23 miljoen particulieren. Dat betekent dat een op de achttien kredietnemers (5,6 procent) een betalingsachterstand heeft. Minister van Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) herhaalt in een reactie dat de overheid consumenten wil beschermen tegen overmatige schuldenlast en financiële moeilijkheden. Daartoe wil hij de kredietcentrale uitbreiden met andere indicatoren, zoals energie, telefonie en internet, de indicatoren "die het meest aanleiding geven tot schuldbemiddeling". "Ik wil zo vooral de consument en ook de ondernemer beschermen tegen overmatige schuldenlast. Tegelijk zullen schuldenvrije consumenten snéller uit de gegevensbank worden verwijderd", aldus Peeters.(Belga/NS)