De Belgen betalen de hoogste belastingen en socialezekerheidsbijdragen in Europa.

De Tax Liberation Day, de dag dat een burger stopt met aan de overheid te betalen en voor zichzelf begint te werken, valt dit jaar op 8 augustus. Dat is een Europees record. Vorig jaar was ons land al de nummer één, toen die dag op 5 augustus viel.

De gegevens komen uit de studie The Tax Burden of Typical Workers in the EU 27 van de conservatieve denktank New Direction - The Foundation for European Reform. De reële lasten - dus inclusief sociale bijdragen en btw - stegen in Europa van 44 ,89 procent in 2012 naar 45,06 procent in 2013. In België bedraagt de reële belasting 60,25 procent. Voor elke euro die een Belgische werknemer overhoudt, moet de werkgever 2,52 euro betalen.

Hoewel de studie dat minder sterk benadrukt, blijkt er ook uit dat de Belgische werknemers de duurste brutolonen van alle Europese landen hebben (58.235 euro, RSZ-bijdrage inbegrepen). De Bulgaren zijn het slechtst af met een brutoloon van 3956 euro, waarvan ze 2470 euro overhouden. Na betaling van alle lasten eindigt de Belg op de tiende plaats in de Europese lijst.
De vroegste Tax Liberation Day breekt aan in Cyprus op 14 maart. Daarna volgen Ierland en Malta. Frankrijk en Australië staan met België in de kopgroep van landen met het hoogste overheidsbeslag.

"Zij die dachten dat de Belgische belastingen slechts in één richting konden bewegen, naar beneden, hadden het fout", concludeert de studie. "Vooruitkijkend ziet het ernaar uit dat de Belgische leiders die koppositie willen behouden. In maart 2013 kondigde de regering-Di Rupo aan de schuldgraad van 100 procent van het bnp te verlagen door activa te verkopen, minder uit te geven en - uiteraard - de belastringen te verhogen."

De Belgen betalen de hoogste belastingen en socialezekerheidsbijdragen in Europa.De Tax Liberation Day, de dag dat een burger stopt met aan de overheid te betalen en voor zichzelf begint te werken, valt dit jaar op 8 augustus. Dat is een Europees record. Vorig jaar was ons land al de nummer één, toen die dag op 5 augustus viel. De gegevens komen uit de studie The Tax Burden of Typical Workers in the EU 27 van de conservatieve denktank New Direction - The Foundation for European Reform. De reële lasten - dus inclusief sociale bijdragen en btw - stegen in Europa van 44 ,89 procent in 2012 naar 45,06 procent in 2013. In België bedraagt de reële belasting 60,25 procent. Voor elke euro die een Belgische werknemer overhoudt, moet de werkgever 2,52 euro betalen. Hoewel de studie dat minder sterk benadrukt, blijkt er ook uit dat de Belgische werknemers de duurste brutolonen van alle Europese landen hebben (58.235 euro, RSZ-bijdrage inbegrepen). De Bulgaren zijn het slechtst af met een brutoloon van 3956 euro, waarvan ze 2470 euro overhouden. Na betaling van alle lasten eindigt de Belg op de tiende plaats in de Europese lijst. De vroegste Tax Liberation Day breekt aan in Cyprus op 14 maart. Daarna volgen Ierland en Malta. Frankrijk en Australië staan met België in de kopgroep van landen met het hoogste overheidsbeslag. "Zij die dachten dat de Belgische belastingen slechts in één richting konden bewegen, naar beneden, hadden het fout", concludeert de studie. "Vooruitkijkend ziet het ernaar uit dat de Belgische leiders die koppositie willen behouden. In maart 2013 kondigde de regering-Di Rupo aan de schuldgraad van 100 procent van het bnp te verlagen door activa te verkopen, minder uit te geven en - uiteraard - de belastringen te verhogen."