Het vermogen van de Belgen is in het laatste kwartaal 2012 met 16,5 miljard euro toegenomen. Dat blijkt uit de financiële kwartaalrekeningen van de Nationale Bank van België (NBB).

Het gezamenlijke netto financieel vermogen van de Belgen is in het laatste kwartaal van vorig jaar opgelopen tot 806,5 miljard euro. Die toename is in de eerste plaats te danken aan de koersstijgingen.

De beurswinsten hebben de waarde van de aandelen van de particulieren met 7,5 miljard euro hoger getild.

Maar het is niet enkel de beurs die ons rijker maakte. De Belgen gingen eind vorig jaar overigens weer ijverig sparen. Dat betekent dat er 5,5 miljard euro extra op de spaarboekjes terechtkwam.

Ook verzekeringsproducten (+2,7 miljard euro) en beleggingsfondsen (+2,5 miljard euro) bleken succesvolle groeiers.

Dat is niet het geval voor de vastrentende effecten, waarvan het totaalbedrag door de particulieren met 3,3 miljard euro werd afgeroomd. Die terugval is volgens de NBB vooral het gevolg van 'de voortdurende daling van de rentevoeten op deze beleggingsproducten'.

Maar de Belgen maken ook schulden. De zogenaamde 'financiële verplichtingen' zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar met 1,5 miljard euro toegenomen. Die toename vloeit voort uit een stijging van de hypothecaire kredieten (+2 miljard euro), maar werd wel afgevlakt door een daling van andere kredietvormen. (Belga/BO)

Het vermogen van de Belgen is in het laatste kwartaal 2012 met 16,5 miljard euro toegenomen. Dat blijkt uit de financiële kwartaalrekeningen van de Nationale Bank van België (NBB). Het gezamenlijke netto financieel vermogen van de Belgen is in het laatste kwartaal van vorig jaar opgelopen tot 806,5 miljard euro. Die toename is in de eerste plaats te danken aan de koersstijgingen.De beurswinsten hebben de waarde van de aandelen van de particulieren met 7,5 miljard euro hoger getild. Maar het is niet enkel de beurs die ons rijker maakte. De Belgen gingen eind vorig jaar overigens weer ijverig sparen. Dat betekent dat er 5,5 miljard euro extra op de spaarboekjes terechtkwam. Ook verzekeringsproducten (+2,7 miljard euro) en beleggingsfondsen (+2,5 miljard euro) bleken succesvolle groeiers. Dat is niet het geval voor de vastrentende effecten, waarvan het totaalbedrag door de particulieren met 3,3 miljard euro werd afgeroomd. Die terugval is volgens de NBB vooral het gevolg van 'de voortdurende daling van de rentevoeten op deze beleggingsproducten'. Maar de Belgen maken ook schulden. De zogenaamde 'financiële verplichtingen' zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar met 1,5 miljard euro toegenomen. Die toename vloeit voort uit een stijging van de hypothecaire kredieten (+2 miljard euro), maar werd wel afgevlakt door een daling van andere kredietvormen. (Belga/BO)