Het financieel vermogen van alle Belgen samen nam in het derde kwartaal van 2014 toe met 8,9 miljard euro tot 1.146 miljard euro in vergelijking met het tweede kwartaal (1.137 miljard euro).

Ruim de helft van de toename met 8,9 miljard euro valt te verklaren door de stijging van de participaties in beleggingsfondsen (+4,1 miljard euro) en de levensverzekeringsproducten (+1,2 miljard euro). Opmerkelijk is dat de opbrengst van de beleggingsfondsen (+2,3 miljard euro) het vermogen van de Belg heeft helpen aandikken.

Vastrentende effecten (-1,1 miljard euro) - zoals obligaties en kasbons (-2,5 miljard euro) - kenden minder succes. In vergelijking met het tweede kwartaal noteert de NBB een terugval van samengeteld 3,6 miljard euro.

Ondanks de steeds lagere rente die banken bieden op het gestalde spaargeld, sluisde de Belg toch nog 300 miljoen euro naar de gereglementeerde spaardeposito's.

Belgen maken uiteraard ook schulden. Dat deden ze zelfs voor een ruimer bedrag dan in het voorgaande kwartaal (+ 3,4 miljard euro). De grotere schuldenberg komt vooral op rekening van de hypothecaire leningen (+1,3 miljard euro) . De schulden van de Belgen groeiden aan van 242,2 miljard euro in het tweede kwartaal tot 245,6 miljardeuro eind september 2014.

Omgerekend klokte het netto financieel vermogen (zonder schulden) van de Belgen in het derde kwartaal van vorig jaar af op 901 miljard euro. Eind juni 2014 bedroeg dat vermogen 895,5 miljard euro. Dat is een verschil van 5,5 miljard euro. (BO)

Het financieel vermogen van alle Belgen samen nam in het derde kwartaal van 2014 toe met 8,9 miljard euro tot 1.146 miljard euro in vergelijking met het tweede kwartaal (1.137 miljard euro).Ruim de helft van de toename met 8,9 miljard euro valt te verklaren door de stijging van de participaties in beleggingsfondsen (+4,1 miljard euro) en de levensverzekeringsproducten (+1,2 miljard euro). Opmerkelijk is dat de opbrengst van de beleggingsfondsen (+2,3 miljard euro) het vermogen van de Belg heeft helpen aandikken.Vastrentende effecten (-1,1 miljard euro) - zoals obligaties en kasbons (-2,5 miljard euro) - kenden minder succes. In vergelijking met het tweede kwartaal noteert de NBB een terugval van samengeteld 3,6 miljard euro.Ondanks de steeds lagere rente die banken bieden op het gestalde spaargeld, sluisde de Belg toch nog 300 miljoen euro naar de gereglementeerde spaardeposito's.Belgen maken uiteraard ook schulden. Dat deden ze zelfs voor een ruimer bedrag dan in het voorgaande kwartaal (+ 3,4 miljard euro). De grotere schuldenberg komt vooral op rekening van de hypothecaire leningen (+1,3 miljard euro) . De schulden van de Belgen groeiden aan van 242,2 miljard euro in het tweede kwartaal tot 245,6 miljardeuro eind september 2014.Omgerekend klokte het netto financieel vermogen (zonder schulden) van de Belgen in het derde kwartaal van vorig jaar af op 901 miljard euro. Eind juni 2014 bedroeg dat vermogen 895,5 miljard euro. Dat is een verschil van 5,5 miljard euro. (BO)