‘Belg krijgt te weinig waar voor zijn belastinggeld’

© Thinkstock

De Belgische belastingbetaler krijgt te weinig terug voor de vele belastingen die hij betaalt aan de overheid. Dat blijkt uit een studie van werkgeversorganisatie Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Voka maakte op basis van de zogenaamde ‘waar-voor-je-geldindex’ een rangschikking op van 24 Europese landen aan de hand van 47 indicatoren.

Bij elk land werd berekend hoeveel belastingen de overheid heft, en welke welvaart en dienstverlening ze daar tegenover stelt. Daarbij wordt onder meer de kwaliteit van het onderwijs, de arbeidsmarkt, de kwaliteit van de zorg, de staat van het milieu en de aantrekkelijkheid om te ondernemen beoordeeld.

Volgens de Voka-parameters behoort België – wat ‘waar voor je belastinggeld‘ betreft – tot de middenmotor in Europa. Ons land staat op de 12e plaats, één plaats beter dan in 2013 het geval was.

De lichte stijging is te danken aan het feit dat België iets sneller uit de recessie klom dan veel andere Europese landen. Ook steeg het aantal investeringen in O&O (onderzoek en ontwikkeling) van de bedrijven. Bovenaan de lijst staat Zwitserland, vorig jaar nog tweede.

Op basis van het ‘overheidsbeslag’ (wat de overheid uit de economie put om haar finaciêle verplichtingen na te komen) eindigt België in de Europese ranking, net als vorig jaar, op de 20ste plaats op 24 onderzochte landen. Zwitserland, Noorwegen en Luxemburg voeren de lijst aan.

Voor Stijn Decock, hoofdeconoom van Voka, is het resultaat van de studie ‘opnieuw een bewijs dat structurele hervormingen noodzakelijk zijn om ervoor te zorgen dat we ook meer terug krijgen voor het belastinggeld’.

Als de regering vasthoudt aan haar beleid om concurrentievermogen te herstellen, moet er een het tekort op de betalingsbalans teruggedrongen worden, en moet het verlies aan exportmarktaandeel gestopt kunnen worden. Dit alles moet zich vertalen in betere cijfers in de exportranking, luidt het advies van de werkgeversorganisatie.

Er mangelt volgens Voka ook wat aan het arbeidsmarktbeleid in ons land. De pensioenhervorming en het loonmatigingsbeleid zullen in dat verband de werkgelegenheidsgraad opkrikken.(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content