De Belg gaf in 2014 gemiddeld 10,34 euro uit aan fairtradeproducten en behoort zo tot de middenmoot in Europa. Dat meldt het Trade for Development Centre dinsdag naar aanleiding van de veertiende Week van de fair trade, die plaatsvindt van 7 tot 17 oktober. Tijdens die periode kunnen mensen fair trade ontdekken in hun buurt door allerhande fairtradeactiviteiten.

Uit de 'opiniepeiling Belgen en fair trade 2014' in opdracht van het Trade for Development Centre, blijkt dat 85 procent van de Belgen al van fair trade had gehoord. Die bekendheid vertaalt zich echter niet in hoge verkoopcijfers: in 2014 kocht een Belg gemiddeld voor 10,34 euro aan fairtradeproducten, goed voor een totale omzet van 115 miljoen euro.

"Daarmee doen we het beter dan in 2013 (8,6 euro per Belg), maar zitten we zeker niet bij de beste leerlingen van de Europese klas", aldus het Trade for Development Centre.

"Het Verenigd Koninkrijk (32,2 euro) en Zwitserland (52,8 euro) lopen ver voorop. Ook Nederlanders gaven meer uit (12,7 euro) aan fair trade. Frankrijk doet het dan weer iets minder goed (7,5 euro). De Zuid-Europese landen bengelen onder aan het lijstje, met een gemiddelde van 0,4 euro voor Spanje en Portugal en 1,5 euro voor Italië."

Bovendien omvatten de Belgische en Franse cijfers de volledige omzet aan eerlijke producten, terwijl het bij de andere landen enkel om producten met een fairtradelabel gaat.

Van 7 tot 17 oktober kunnen de Belgen terecht op talrijke fairtradeactiviteiten, gaande van een modeshow en een markt met eerlijke kleding tot een Fair Trade voetbalcup.

Meer info op www.weekvandefairtrade.be, waar ook een publicatie terug te vinden is met verhalen van 32 fairtradespelers. (Belga/BO)

De Belg gaf in 2014 gemiddeld 10,34 euro uit aan fairtradeproducten en behoort zo tot de middenmoot in Europa. Dat meldt het Trade for Development Centre dinsdag naar aanleiding van de veertiende Week van de fair trade, die plaatsvindt van 7 tot 17 oktober. Tijdens die periode kunnen mensen fair trade ontdekken in hun buurt door allerhande fairtradeactiviteiten. Uit de 'opiniepeiling Belgen en fair trade 2014' in opdracht van het Trade for Development Centre, blijkt dat 85 procent van de Belgen al van fair trade had gehoord. Die bekendheid vertaalt zich echter niet in hoge verkoopcijfers: in 2014 kocht een Belg gemiddeld voor 10,34 euro aan fairtradeproducten, goed voor een totale omzet van 115 miljoen euro. "Daarmee doen we het beter dan in 2013 (8,6 euro per Belg), maar zitten we zeker niet bij de beste leerlingen van de Europese klas", aldus het Trade for Development Centre. "Het Verenigd Koninkrijk (32,2 euro) en Zwitserland (52,8 euro) lopen ver voorop. Ook Nederlanders gaven meer uit (12,7 euro) aan fair trade. Frankrijk doet het dan weer iets minder goed (7,5 euro). De Zuid-Europese landen bengelen onder aan het lijstje, met een gemiddelde van 0,4 euro voor Spanje en Portugal en 1,5 euro voor Italië." Bovendien omvatten de Belgische en Franse cijfers de volledige omzet aan eerlijke producten, terwijl het bij de andere landen enkel om producten met een fairtradelabel gaat. Van 7 tot 17 oktober kunnen de Belgen terecht op talrijke fairtradeactiviteiten, gaande van een modeshow en een markt met eerlijke kleding tot een Fair Trade voetbalcup. Meer info op www.weekvandefairtrade.be, waar ook een publicatie terug te vinden is met verhalen van 32 fairtradespelers. (Belga/BO)