In 2012 bleek voor het eerst dat de aankoop van voeding in ons land daalt. In het eerste halfjaar van 2013 heeft die trend doorgezet, met een terugval van 1 procent.

Volgens Comeos-woordvoerder Peter Vandenberghe ligt de oorzaak van die terugval bij de economische crisis. "Mensen zijn voorzichtiger en geven minder uit, ook aan voeding", aldus Vandenberghe. In maart kende de voeding een volumedaling met 2 procent.

Behalve aan voedsel, geeft de Belg ook minder geld uit aan kleding. De mode noteerde in maart een volumedaling met 11 procent. "Vanaf april is het beginnen beteren, met de komst van beter weer", voegt Vandenberghe eraan toe.

Minder jobs

Comeos merkt overigens op dat de tewerkstelling in de handel in 2012 met 0,6 procent is afgenomen. Dat stemt overeen met ongeveer 2.400 verloren banen. De sectorfederatie verwacht dit jaar geen beterschap. De voorbije jaren nam de tewerkstelling in de handel steeds toe, met 11.000 meer banen tussen 2008 en 2012..

De dalende tewerkstelling zou een gevolg zijn van de druk op de marges, die leidt tot faillissementen bij de kleine spelers, en besparingen bij de grote bedrijven. Comeos pleit in dat verband voor een competitiviteitspact dat de loonkosten doet dalen. Een vermindering van de loonkosten met 1 procent zou de handel volgens de sectorfederatie 1 procent meer banen opleveren.

Maar daar mag geen btw-verhoging aan gekoppeld worden, waarschuwt de sector. Consumenten zouden hierdoor over de grens gaan shoppen, luidt het. Het banenverlies als gevolg van een btw-verhoging met 1 procent wordt geraamd op 5.000 jobs minder per jaar. (Belga/BO)

In 2012 bleek voor het eerst dat de aankoop van voeding in ons land daalt. In het eerste halfjaar van 2013 heeft die trend doorgezet, met een terugval van 1 procent. Volgens Comeos-woordvoerder Peter Vandenberghe ligt de oorzaak van die terugval bij de economische crisis. "Mensen zijn voorzichtiger en geven minder uit, ook aan voeding", aldus Vandenberghe. In maart kende de voeding een volumedaling met 2 procent.Behalve aan voedsel, geeft de Belg ook minder geld uit aan kleding. De mode noteerde in maart een volumedaling met 11 procent. "Vanaf april is het beginnen beteren, met de komst van beter weer", voegt Vandenberghe eraan toe.Minder jobsComeos merkt overigens op dat de tewerkstelling in de handel in 2012 met 0,6 procent is afgenomen. Dat stemt overeen met ongeveer 2.400 verloren banen. De sectorfederatie verwacht dit jaar geen beterschap. De voorbije jaren nam de tewerkstelling in de handel steeds toe, met 11.000 meer banen tussen 2008 en 2012.. De dalende tewerkstelling zou een gevolg zijn van de druk op de marges, die leidt tot faillissementen bij de kleine spelers, en besparingen bij de grote bedrijven. Comeos pleit in dat verband voor een competitiviteitspact dat de loonkosten doet dalen. Een vermindering van de loonkosten met 1 procent zou de handel volgens de sectorfederatie 1 procent meer banen opleveren. Maar daar mag geen btw-verhoging aan gekoppeld worden, waarschuwt de sector. Consumenten zouden hierdoor over de grens gaan shoppen, luidt het. Het banenverlies als gevolg van een btw-verhoging met 1 procent wordt geraamd op 5.000 jobs minder per jaar. (Belga/BO)