De vrees voor toenemende werkloosheid holt het consumentenvertrouwen in ons land uit. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Bank van België (NBB).

De indicator die het consumentenvertrouwen in ons land peilt, is in oktober - na een lichte heropleving in september - gedaald van -14 tot -17. Dit jaar was het enkel in februari (-20) droeviger gesteld met het vertrouwen in de 'macro-economische' toekomst.

Uit de rondvraag van de NBB blijkt dat de Belg in grote mate lijdt onder de vrees voor toenemende werkloosheid. De indicator die de werkloosheidsvooruitzichten weergeeft, noteert in oktober op 50 (hoe hoger de score, hoe groter de vrees). Dat is de hoogste score in 2,5 jaar.

Toch blijft de Belg - ondanks zorgen over werkgelegenheid - er vrij gerust op dat zijn of haar spaarvermogen de volgende twaalf maanden zal toenemen. De verwachtingen over de toekomstige financiële situatie blijven ongewijzigd tegenover de vorige twee maanden. (BO)

Indicator van het consumentenvertrouwen (tabel NBB)

2011oktober-7 november-14 december-122012januari-16 februari-20 maart-12 april-12 mei-10 juni-10 juli-13 augustus-16 september-14 oktober-17

De vrees voor toenemende werkloosheid holt het consumentenvertrouwen in ons land uit. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Bank van België (NBB). De indicator die het consumentenvertrouwen in ons land peilt, is in oktober - na een lichte heropleving in september - gedaald van -14 tot -17. Dit jaar was het enkel in februari (-20) droeviger gesteld met het vertrouwen in de 'macro-economische' toekomst.Uit de rondvraag van de NBB blijkt dat de Belg in grote mate lijdt onder de vrees voor toenemende werkloosheid. De indicator die de werkloosheidsvooruitzichten weergeeft, noteert in oktober op 50 (hoe hoger de score, hoe groter de vrees). Dat is de hoogste score in 2,5 jaar.Toch blijft de Belg - ondanks zorgen over werkgelegenheid - er vrij gerust op dat zijn of haar spaarvermogen de volgende twaalf maanden zal toenemen. De verwachtingen over de toekomstige financiële situatie blijven ongewijzigd tegenover de vorige twee maanden. (BO) Indicator van het consumentenvertrouwen (tabel NBB)2011oktober-7 november-14 december-122012januari-16 februari-20 maart-12 april-12 mei-10 juni-10 juli-13 augustus-16 september-14 oktober-17