De directie van Belfius wil de komende vier jaar 1.000 van de 6.000 banen schrappen. Dat zeggen meerdere goed geplaatste bronnen in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Belfius, de staatsbank die eind oktober uit de restholding Dexia werd gelicht, gaat opnieuw snoeien in het personeel. De komende vier jaar zouden 1.000 van de 6.000 banen verdwijnen. Wat neerkomt op zo'n 250 jobs per jaar. De nieuwe personeelsafslanking, die vooral ondersteunende functies in de hoofdkantoren bij Belfius zou treffen, is nodig om de uit de hand gelopen verhouding tussen kosten en inkomsten terug in lijn te brengen met de markt. Nu ligt die verhouding op 87 procent, wat veel hoger is dan de 70 procent bij banken als KBC en BNPP Fortis.

De reden daarvoor is volgens De Standaard en Het Nieuwsblad eenvoudig. Door de naweeën van de ontmanteling van moeder Dexia stonden de inkomsten bij Belfius lange tijd onder druk, terwijl aan de kostenzijde de staatsbank contractueel verplicht werd om 323 werknemers van de restholding een job aan te bieden. Om de scheve situatie recht te trekken, moeten de kosten fors omlaag.

Dexia wil de cijfers noch ontkennen noch bevestigen. De verwachting is dat er bij Belfius geen gedwongen ontslagen vallen. Wellicht zal de directie aansturen op natuurlijke afvloeiingen. Een eerste, tweedaags overleg met de bonden is gepland voor 18 en 19 juni. (Belga/INM)

De directie van Belfius wil de komende vier jaar 1.000 van de 6.000 banen schrappen. Dat zeggen meerdere goed geplaatste bronnen in De Standaard en Het Nieuwsblad. Belfius, de staatsbank die eind oktober uit de restholding Dexia werd gelicht, gaat opnieuw snoeien in het personeel. De komende vier jaar zouden 1.000 van de 6.000 banen verdwijnen. Wat neerkomt op zo'n 250 jobs per jaar. De nieuwe personeelsafslanking, die vooral ondersteunende functies in de hoofdkantoren bij Belfius zou treffen, is nodig om de uit de hand gelopen verhouding tussen kosten en inkomsten terug in lijn te brengen met de markt. Nu ligt die verhouding op 87 procent, wat veel hoger is dan de 70 procent bij banken als KBC en BNPP Fortis. De reden daarvoor is volgens De Standaard en Het Nieuwsblad eenvoudig. Door de naweeën van de ontmanteling van moeder Dexia stonden de inkomsten bij Belfius lange tijd onder druk, terwijl aan de kostenzijde de staatsbank contractueel verplicht werd om 323 werknemers van de restholding een job aan te bieden. Om de scheve situatie recht te trekken, moeten de kosten fors omlaag. Dexia wil de cijfers noch ontkennen noch bevestigen. De verwachting is dat er bij Belfius geen gedwongen ontslagen vallen. Wellicht zal de directie aansturen op natuurlijke afvloeiingen. Een eerste, tweedaags overleg met de bonden is gepland voor 18 en 19 juni. (Belga/INM)