Beleggerscompetitie: Klaar voor de eindjump

© istock

Het lijkt erop dat de Beleggerscompetitie, net zoals de vorige jaren, spannend zal blijven tot de laatste dag of zelfs de laatste uren.

De Beleggerscompetitie eindigt op vrijdag 13 mei 2016. Dat betekent dat er nog iets minder dan een week te gaan is wanneer u deze blog leest. Het lijkt erop dat het, net zoals de vorige jaren, spannend zal blijven tot de laatste dag of zelfs de laatste uren. De hamvraag luidt uiteraard of de beurzen na een lange reeks aan verliesdagen – en zulke reeks is reeds een hele tijd geleden – de trend zullen omkeren en weer het haussepad zullen bewandelen. Mogelijk vinden nog onverwachte ontwikkelingen plaats bij de grondstoffen, zoals het goud of de olie. Misschien komt er een last minute overname van een aandeel met een heuse koerssprong als gevolg? De leidende spelers doen er best aan om de ontwikkeling van hun portefeuille op de voet te volgen.

Er bestaat een gevleugeld beursgezegde in het Engels “Sell in May and Go Away”, wat zoveel betekent als “Verkoop in mei en keer de beurs de rug toe”. Dit gezegde kan overigens statistisch worden onderbouwd, want gemiddeld bekeken dalen de aandelenmarkten in mei en dat blijft ook zo in de daaropvolgende maanden. Pas in september of oktober trekken ze in de regel weer aan, al is uiteraard het ene jaar het andere niet. De BEL20-index ging zes van de laatste zeven beurszittingen in het rood. Dat is het gevolg van tegenvallend macro-economisch nieuws. Zo wisten de beleggers vrijdag niet goed wat ze moesten doen met het Amerikaanse banenrapport waar weliswaar 160.000 jobs bijkwamen, maar dat was wel het laagste cijfer van de afgelopen zeven maanden. In eigen land kwam Proximus dan weer met tegenvallende kwartaalresultaten en dat geldt nog meer voor de grootste brouwer ter wereld, AB Inbev.

JoskeTurbo: winnaar elfde weekklassement

De winsten bleven beperkt bij het elfde weekklassement waar JoskeTurbo de palm binnenrijft met een vooruitgang van 5,90%. Dat is meteen het laagste cijfer ooit. Het weerbarstige beursklimaat lijkt de belangrijkste reden voor die lage scores. Ook kunnen de spelers alleen via de aankoop van een turbo short op een daling inspelen en velen vinden het blijkbaar niet de moeite waard om alle aandelen te verkopen en alles in te zetten op een turbo short. JoskeTurbo doet in ieder geval zijn naam eer aan, want het grootste deel van zijn vooruitgang werd geboekt via het kopen en verkopen van turbo’s waarbij hij snel switchte van turbo’s long naar turbo’s short en omgekeerd. Hij behaalde voorts een redelijke winst met een turbo short op de olie. Hij heeft in ieder geval de overwinning niet gestolen.

Xygston tegen allen

Het algemene klassement wordt trots aangevoerd door Xygston, een speler die geleidelijk vanuit de achtergrond naar de hoogste regionen kwam opgerukt en die vorige week al de derde plaats bemachtigde. Hij heeft een voorsprong van ei zo na 4% op zijn naaste achtervolger, maar de hamvraag is uiteraard of dat zal volstaan. De achtervolgers beschikken over het grote voordeel dat ze diverse strategieën kunnen uitproberen, terwijl de leider ervoor moet zorgen dat hij de juiste strategie volgt want anders zal zijn voorsprong wegsmelten als sneeuw voor de zon. Xygston is momenteel volledig belegd met een portefeuille die bestaat uit een mix van aandelen, zoals Ahold, ArcelorMittal, Arcadis, Air France-KLM, Binckbank, Celyad, Delta Lloyd, ING Groep, Mobistar, Nyrstar, Pernod Ricard en Sanofi. Hij mikt dus duidelijk op een hausse. Dat wordt geaccentueerd door de turbo long op de Franse CAC40-index die hij kocht.

Goed om weten

JoskeTurbo is de elfde en meteen de laatste winnaar van een weekklassement, waar telkenmale de mooie prijs van 1000 EUR in een aandeel naar uw keuze aan vasthing. In de twaalfde en laatste week van de Beleggerscompetitie wordt geen prijs toegekend aan de beste van het weekklassement, zoals u ook in het wedstrijdreglement kunt lezen.

Elfde weekklassement tot 6 mei 2016*

  1. JoskeTurbo + 5,90%
  2. JDreu + 5,63%
  3. RayVlieger + 5,22%
  4. PumpitUp + 5,20%
  5. garnaaltje + 4,72%

Algemene stand tot 6 mei 2016*

  1. Xygston +41,38%
  2. nicocarlier +37,39%
  3. Port Blue Eyes +37,04%
  4. Thomassive +36,71%
  5. maronier +34,56%

* Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content