Beleggerscompetitie: De kluts kwijt

© iStock

Op het einde van de derde week van de Beleggerscompetitie leken de aandelenmarkten duidelijk in de war. We zagen wilde koersschommelingen in beide richtingen nadat de gouverneur van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, nogmaals sleutelde aan de rente. De beurzen reageerden donderdag eerst sterk positief, dan weer sterk negatief, terwijl de positieve trend vrijdag werd hernomen. Ook bij de munten zagen we sterke schommelingen. Alleen de prijzen van de grondstoffen, zoals de olie en het goud, lieten een stijging noteren. Geen gemakkelijke omgeving om in te beleggen, maar sommige spelers sponnen garen bij deze onzekerheid en wisten de waarde van hun portefeuille aardig op te krikken.

Net zoals de vorige jaren krijgen de spelers de nodige hindernissen voorgeschoteld bij de Beleggerscompetitie, waarbij bepaalde evenementen een sterke invloed kunnen uitoefenen. De beslissing van de ECB om de basisrente terug te schroeven van 0,05 tot 0% en de depositorente te verlagen van -0,3 tot -0,4% was zo’n sleutelmoment waarbij de markten niet goed wisten hoe te reageren. Denkt u te weten welke trend de beurzen volgende week zullen inslaan, koop dan turbo’s long wanneer u mikt op een stijging of turbo’s short wanneer u uitgaat van een daling.

Mooie weekprijs

Iedere week (behalve de laatste week) sleept de winnaar van het weekklassement 1.000 EUR in een aandeel naar eigen keuze in de wacht. Daarbij houden we rekening met de relatieve vooruitgang die wordt geboekt. Een speler die de waarde van zijn portefeuille opkrikt van 100.000 tot 110.000 EUR, behaalt een weekrendement van 10%, terwijl een speler die start op 125.000 EUR en vrijdagavond 135.000 EUR totaliseert, een rendement van 8% realiseert. In de derde week ging de palm van de beste weekprestatie naar de portefeuille Herr Glück, een speler die de nodige kennis koppelde aan de nodige dosis geluk. Hij behaalde een niet te veronachtzamen rendement van 14,52%.

Boeiende strijd

Ook in het algemene klassement blijft het ongewoon spannend en de wedstrijd bevindt zich zeker nog niet in een definitieve plooi. De portefeuille riton ging vrijdagavond aan de leiding. Zijn portefeuille is sterk bank en verzekeringen gekleurd, maar hij behaalde ook een winst van meer dan 10% door een goede keuze van turbo’s op de indexen. Daarnaast bevindt ArcelorMittal zich in zijn portefeuille. Het grootste staalbedrijf ter wereld kondigde vorige week een kapitaalverhoging aan. In het kielzog van riton volgen Kukuka en goldrunner. Lager gerangschikte spelers hoeven zeker niet te wanhopen, want het kan snel gaan. Zo boekte de portefeuille goldrunner tijdens de eerste elf dagen van maart een vooruitgang van maar liefst 22,24%.

Goed om weten

Omdat hierover nog steeds vragen op de helpdesk binnenlopen, gaan we even nader in op de bied- en laatkoersen. Het systeem dat we de vorige jaren hanteerden en waarbij handel in de Beleggerscompetitie alleen mogelijk was wanneer op de reële markt transacties plaatsvonden, werd verlaten. Dat betekent ook dat een order niet meer wordt uitgevoerd wanneer uw limiet wordt bereikt. Het grote voordeel van het nieuwe systeem van bied- en laatkoersen is de permanente handel, ook bij turbo’s en dat zijn per definitie producten waarvan de koers snel kan wijzigen. We geven een voorbeeld. Bij Tessenderlo bedraagt de biedkoers 31,39 EUR en de laatkoers 31,45 EUR. Dat betekent dat wie een aankooporder bestens invoert, de stukken 31,45 EUR betaalt. Geeft u een ongelimiteerd verkooporder in, dan worden de aandelen verkocht tegen 31,39 EUR. Wanneer u met limieten werkt, wordt een aankooporder uitgevoerd, wanneer de laatkoers kleiner of gelijk is aan uw limiet. Stel dat u een aankooplimiet van 31,20 EUR plaatst voor Tessenderlo, dan wordt dit uitgevoerd wanneer de vork bied- en laatkoers daalt tot bijv. 31,12 – 31,20 EUR. Wenst u Tessenderlo te verkopen tegen 31,55 EUR, dan gebeurt niets wanneer de vork 31,45 – 31,55 EUR bedraagt. Alleen bij een vork van bijv. 31,55 – 31,63 EUR wordt het verkooporder uitgevoerd.

Derde weekklassement tot 11 maart 2016*

  1. Herr Glück +14,52%
  2. extras +13,85%
  3. Kankre +12,75%
  4. goldrunner +12,19%
  5. Port Blue Eyes +11,76%

Algemene stand tot 11 maart 2016*

  1. riton +32,54%
  2. Kukuka +31,11%
  3. goldrunner +30,36%
  4. GREGVLAECKE +28,67%
  5. Port Blue Eyes +25,22%

* Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content