Beleggerscompetitie: De eerste afscheiding

De steile daling van de aandelenmarkten heeft heel wat deelnemers aan de Beleggerscompetitie verrast. De leidende spelers hebben voor het eerst een duidelijke voorsprong genomen.

Sommigen hadden verwacht dat de introductie van turbo’s in deze editie van de Beleggerscompetitie een spectaculaire weerslag zou hebben op het rendement van de deelnemers. Maar in vergelijking met vorig jaar scoren alleen de eerste twee portefeuilles in de algemene rangschikking hoger. Die prestatie hebben ze niet alleen te danken aan het gebruik van turbo’s, al hebben ze daar wel succesvol gebruik van gemaakt.

De portefeuille De lustige Pauw x staat momenteel aan de leiding, omdat die speler op het geschikte ogenblik switchte van een baisse- naar een haussestrategie en omgekeerd. De meeste deelnemers blijven geloven in een hausse en lijken niet bereid hun portefeuille snel om te gooien. Op een bepaald ogenblik stond LienLien aan de leiding, maar die speler moest de eerste plaats inleveren nadat hij te lang bleef vasthouden aan zijn baisseposities. Het voorlopige nummer drie, Misterdiplo, realiseerde een prachtige winst met zijn turbo’s short op de AEX-index. Intussen heeft hij het geweer van schouder veranderd. Het accent van zijn portefeuille ligt op aandelen en hij is bijna volledig belegd.

De Beleggerscompetitie loopt nog zes weken en in die tijd kan er nog veel gebeuren. We sluiten zelfs niet uit dat een speler uit de achterhoede uiteindelijk het laken naar zich toe trekt. Wilt u de mogelijkheden van turbo’s zonder risico op verlies uittesten, dan kunt u zich nog altijd inschrijven op www.beleggerscompetitie.knack.be. Het lijkt vrij onwaarschijnlijk dat u nog kans maakt op de eindoverwinning, maar u begint wel met bijna gelijke kansen aan de vierde perioderangschikking van mei.

Resultatenseizoen begonnen

Alcoa heeft traditioneel het resultatenseizoen afgetrapt. Veel experts zijn ervan overtuigd dat de kwartaalcijfers van de Amerikaanse grondstoffengroep de trend kunnen zetten. In het eerste kwartaal van 2012 realiseerde ze een winst van 0,09 dollar per aandeel – niet echt een vette buit, maar het resultaat was wel beter dan verwacht, omdat veel analisten uitgingen van een verlies. Bovendien trok Alcoa zijn prognose voor het volledige boekjaar lichtjes op. De globale macro-economische omgeving blijft echter “uitdagend”.

Een van die uitdagingen is de groeivertraging in China. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide de Chinese economie met 8,1% op jaarbasis. Hoewel dat een indrukwekkend cijfer blijft, beantwoordde het niet aan de hooggespannen verwachtingen. Samen met de nieuwe zorgen over Spanje veroorzaakte die tegenvaller een wereldwijde daling van de aandelenmarkten. Alleen een rist meevallende kwartaalresultaten lijkt die trend te kunnen keren.

Denk aan de achterblijvers

Beleggen op de beurs blijft een cyclische activiteit. Het is daardoor niet altijd een goede strategie om effecten te kopen die in de mode zijn. Beleggers doen er ook goed aan op hun hoede te zijn voor aandelen die door iedere analist worden aanbevolen. Wie al langer actief is op de beurs, herinnert zich dat het Belgische Option door alle analisten in de hemel werd geprezen toen de koers boven 20 euro stond. Vandaag blijft daar maar een schamele 0,35 euro van over.

Vaak is het beter te opteren voor aandelen die niemand wil, of die behoren tot een sector die is achtergebleven op de beurzen. Die kunt u vaak zeer goedkoop binnenhalen, tenminste nadat u eerst uw huiswerk hebt gemaakt. Zo lieten de beleggers farma-aandelen jarenlang links liggen, ondanks de meer dan interessante waarderingen. Die trend is uiteindelijk gekeerd, met het gevolg dat de koers van Pfizer – het grootste farmabedrijf ter wereld – sinds het dieptepunt van juli 2010 al met 50% is gestegen.

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Stand op 13 april 2012

1. De lustige Pauw x +33,07%
2. LienLien +28,25%
3. Misterdiplo +21,66%
4. balous +21,36%
5. jackske +20,72%
6. GAC +18,44%
7. patjes +18,31%
8. scharpoord +17,99%
9. Melisa 1 +17,39%
10 doro +17,26%

Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content