Beleggerscompetitie: Aprilse grillen

De maand april is voor veel deelnemers van de Beleggerscompetitie op een kater geëindigd. De winnaars van de perioderangschikking van de maand april lieten zien dat het ook anders kon.

Drie weken voor het einde van de Beleggerscompetitie is de wedstrijd nog altijd niet in zijn definitieve plooi gevallen. Heel wat spelers hebben al aan den lijve ondervonden dat turbo’s een tweesnijdend zwaard zijn. Die afgeleide producten kunnen fenomenale winsten opleveren, maar ze kunnen beleggers ook opzadelen met aanzienlijke verliezen. Daarom is het goed ervaring op te doen met zulke nieuwe producten in de virtuele omgeving van de Beleggerscompetitie.

De perioderangschikking van de maand april laat zien dat het mogelijk is vanuit de achtergrond naar voren op te rukken. De deelnemer fenomenaX boekte in de maand april een winst van maar liefst 18,38% en belandde daarmee in de top tien van de algemene rangschikking. De sleutel tot zijn succes was dat hij op het juiste ogenblik switchte van baisse- naar hausseposities en omgekeerd. Valerie71 deed met een winst van 17,15% nauwelijks voor hem onder. Ze volgde hetzelfde recept, al was ze gemeten aan het aantal transacties minder actief dan fenomenaX. Beide spelers dikten hun winsten aan via het gebruik van turbo’s. Wie erin slaagt die prestatie twee maanden na elkaar te herhalen, zal hoog eindigen in de algemene rangschikking.

Moeilijke omgeving

De winsten van de meeste grote Amerikaanse ondernemingen in het eerste kwartaal van dit jaar lijken mee te vallen. Toch lijken de beurzen te aarzelen. Dat komt doordat een aantal macro-economische gegevens tegenvalt, zoals de banencreatie in de Verenigde Staten. De ultralage rente voor Duitse Bunds op tien jaar lijkt er ook op te wijzen dat er iets niet pluis is. Bovendien blijft de politieke onzekerheid bestaan. Partijen die aan de macht zijn, krijgen klappen, zoals de conservatieven en de liberaaldemocraten in het Verenigd Koninkrijk. Ook de verkiezing van de socialist François Hollande tot de nieuwe Franse president zadelt de markten met een heleboel onzekerheden op. De deelnemers van de Beleggerscompetitie hebben dus heel wat denkwerk voor de boeg.

Gebruik uw gezond verstand

Wie zijn geld lucratief wil beleggen, doet er goed aan zijn gezond verstand te gebruiken. Zo is het riskant om al zijn eieren in dezelfde mand te stoppen. Zorg daarom voor een goed gespreide portefeuille van aandelen, obligaties en vastgoedbevaks. Wanneer u slechts één effect koopt, zijn de risico’s veel te groot. Gebruik afgeleide producten zoals opties en turbo’s slechts mondjesmaat. Het heeft ook geen zin een aandelenportefeuille van veertig of vijftig effecten op te bouwen, tenzij u over een aanzienlijk vermogen beschikt. Het is de droom van iedere investeerder om te kopen tegen de laagste koers en te verkopen tegen de hoogste koers, maar dat is wishful thinking. Wees blij dat u in de buurt van de laagste koers kunt kopen en dicht tegen de top kunt verkopen.

Volg ook een andere oude beleggerswijsheid: “Van winst nemen is nog niemand armer geworden.” Neem dus geregeld winst op uw aandelen en vermijd dat een bepaalde positie een te groot belang in uw portefeuille inneemt. Een laatste goede raad is dat u zich vooral concentreert op waardeaandelen die een stevig dividend opbrengen. Vrijwel alle studies wijzen uit dat u daarmee betere rendementen behaalt dan met groeiwaarden.

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Stand Derde perioderangschikking april

1. fenomenaX +18,38%
2. Valerie71 +17,15%
3. TA Investor +14,61%
4. lourdes +13,14%
5. Kediss +13,12%
6. De lustige Pauw X +12,90%
7. LienLien +11,76%
8. ACTHYS +10,54%
9.scharpoord +10,35%
10. oajaaj +9,96%

Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content