Na vier jaar doet Griekenland weer een beroep op de financiële markten om zich te financieren. Het loopt meteen storm voor Griekse staatsobligaties. Wat bezielt de beleggers - ondanks de hoge rente van 4,75 procent op een termijn van vijf jaar - om staatsobligaties van een noodlijdend land als Griekenland aan te kopen?

We vragen het aan Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van Moneytalk.

Waarom kopen beleggers plots massaal staatspapier in van een noodlijdend land dat een gigantische schuldenberg torst? Bovendien ging bij de vorige uitgifte in 2010 nog twee derde van de waarde van het Grieks staatspapier verloren.

Danny Reweghs: "Er is maar één hoofdverklaring waarom er stevige interesse is voor deze Griekse overheidsobligatie, met name 'the search for yield', de zoektocht naar rendement. Amerikaanse en Europese beleggers worden geconfronteerd met heel lage rendementen op vastrentend papier en beseffen dat dit nog wel een tijdje zo zal blijven door de financiële repressie van de centrale banken. Dit rendement steekt er duidelijk bovenuit en wordt om die en enkel om die reden gekocht."

Wat betekent de succesvolle obligatieveiling voor Griekenland?

Danny Reweghs: "Voor Griekenland betekent dit dat ze weer meetellen in de financiële wereld. Het is een officiële erkenning van de financiële markten dat er inspanningen zijn gedaan om de grote financiële problemen van het land aan te pakken zodat men weer in het land durft te beleggen."

Welke zijn de risico's voor de belegger?

Danny Reweghs: "Beleggers moeten goed beseffen dat dit een risicovolle investering is en blijft. De economische en financiële toestand van Griekenland blijft problematisch en zorgwekkend. Mocht het economisch herstel in de eurozone tot stilstand komen en ook de toestand in Griekenland opnieuw verslechteren, dan zal de koers van deze obligaties ongetwijfeld gaan dalen. En in geval van een rampspoedscenario, waarbij een nieuwe recessie in Europa zich voordoet over afzienbare tijd, dan is een staking van betaling door Griekenland niet bij voorbaat uit te sluiten. Enkel voor wie een hoog risico aan kan en er mee kan omgaan."

Na vier jaar doet Griekenland weer een beroep op de financiële markten om zich te financieren. Het loopt meteen storm voor Griekse staatsobligaties. Wat bezielt de beleggers - ondanks de hoge rente van 4,75 procent op een termijn van vijf jaar - om staatsobligaties van een noodlijdend land als Griekenland aan te kopen?We vragen het aan Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van Moneytalk.Waarom kopen beleggers plots massaal staatspapier in van een noodlijdend land dat een gigantische schuldenberg torst? Bovendien ging bij de vorige uitgifte in 2010 nog twee derde van de waarde van het Grieks staatspapier verloren.Danny Reweghs: "Er is maar één hoofdverklaring waarom er stevige interesse is voor deze Griekse overheidsobligatie, met name 'the search for yield', de zoektocht naar rendement. Amerikaanse en Europese beleggers worden geconfronteerd met heel lage rendementen op vastrentend papier en beseffen dat dit nog wel een tijdje zo zal blijven door de financiële repressie van de centrale banken. Dit rendement steekt er duidelijk bovenuit en wordt om die en enkel om die reden gekocht."Wat betekent de succesvolle obligatieveiling voor Griekenland?Danny Reweghs: "Voor Griekenland betekent dit dat ze weer meetellen in de financiële wereld. Het is een officiële erkenning van de financiële markten dat er inspanningen zijn gedaan om de grote financiële problemen van het land aan te pakken zodat men weer in het land durft te beleggen."Welke zijn de risico's voor de belegger?Danny Reweghs: "Beleggers moeten goed beseffen dat dit een risicovolle investering is en blijft. De economische en financiële toestand van Griekenland blijft problematisch en zorgwekkend. Mocht het economisch herstel in de eurozone tot stilstand komen en ook de toestand in Griekenland opnieuw verslechteren, dan zal de koers van deze obligaties ongetwijfeld gaan dalen. En in geval van een rampspoedscenario, waarbij een nieuwe recessie in Europa zich voordoet over afzienbare tijd, dan is een staking van betaling door Griekenland niet bij voorbaat uit te sluiten. Enkel voor wie een hoog risico aan kan en er mee kan omgaan."