‘Belastingdruk nergens zo hoog als in België’ (OESO)

© belga

De belastingdruk is nergens zo hoog als in België. Bovendien wordt de kloof met andere landen steeds groter, blijkt uit een rapport van de OESO. Dat komt doordat er te veel aftrekposten zijn.

Dat België bovenaan de lijst van landen met de hoogste fiscale druk op het arbeidsinkomen is niet echt groot nieuws – dat was vorig jaar ook al zo – maar wel dat de kloof met andere landen groter wordt.

In tegenstelling tot Duitsland en Hongarije, die ook een hoge belastingdruk hebben gekend, heeft ons land de belastingen de voorbije jaren niet verlaagd. Volgens Bert Brys, senior tax economist bij de OESO, heeft België dus de trend van belastingverlagingen en hervormingen niet gevolgd.

Concreet heeft de OESO de belastingdruk op het looninkomen van een gemiddelde werknemer uit de privésector gemeten. Op die manier werd berekend hoeveel van wat een werknemer kost aan een werkgever in de vorm van werkgeversbijdragen, werknemersbijdragen en inkomensbelasting terugkeert naar de staat.

Voor een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen bedroeg de belastingdruk in ons land in 2011 55,5 procent. Omgerekend komt dus amper 45 procent van wat de werknemer kost effectief bij die werknemer terecht. België torst daarmee de zwaarste fiscale last . De dichtste achtervolger is Duitsland met 49,8 procent.

De belastingdruk voor een werknemer met een loon dat 167 procent van het gemiddelde loon bedraagt, stemt maar liefst overeen met 60,7 procent. De dichtste achtervolger in dat segment is Frankrijk met 53,5 procent. In geen enkele andere lidstaat van de OESO wordt arbeidsinkomen van alleenstaanden zo zwaar belast.

Voor een gezin met twee kinderen en één inkomen staat ons land op de tweede plaats met een belastingdruk van 40,3 procent, na Frankrijk (42,3 procent).

De reden van die hoge belastingdruk bestaat er volgens Brys in dat ons land enorm veel aftrekposten hanteert. “De belastingdruk is hoog, maar die is nodig omdat er zoveel vrijstellingen en uitzonderingen zijn.”

De OESO raadt ons land aan de belastingbasis te verbreden door te snoeien in het aantal aftrekposten. Op die manier kan de belastingdruk omlaag, zodat de kosten voor de werkgever ook omlaag kunnen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content