Aanvankelijk stuurden nieuwe berichten over een begeleid faillissement van Griekenland en de aanhoudende vrees voor een recessie in zowel Europa als de VS de Europese beurzen in het rood.

Luc Coene

Maar in de namiddag deden geruchten de ronde dat de ECB een bancair steunpakket gaat samenstellen. Zowel de Belgische bankgouverneur Luc Coene als zijn Oostenrijkse collega zou speculaties over mogelijke steunmaatregelen hebben geuit. Volgens het agentschap Bloomberg behoren leningen met een looptijd van twaalf maanden tot de mogelijkheden.

Winst in Brussel

In de namiddag slaagden de meeste steraandelen in Brussel erin de eerdere verliezen om te buigen in winst. KBC ging 1,28 procent hoger tot 13,86 euro, Dexia won 2,66 procent tot 1,31 euro. UCB kon rekenen op een klim met 3,19 procent tot 30,59 euro.

Winst in Europa

In Parijs zagen de traders vrijdagmiddag donkere wolken samenpakken met een verlies van rond de 2 procent. De bankwaarden werden opnieuw - maar niet allemaal even zwaar - getroffen. Maar ook daar zorgde de geruchtenmolen voor een kentering. Uiteindelijk sloot Parijs 1,02 procent hoger af, Amsterdam 0,49 procent en Frankfurt 0,63 procent. Londen eindigde een halve procent in de plus.

Donderdag noteerden de Europese beurzen nog zware verliezen. De belangrijkste indexen, waaronder de Dax in Frankfurt, de CAC 40 in Parijs en de Bel20 in Brussel, gingen zo'n 5 procent in het rood.

Verlies in Azië

De Aziatische beurzen lieten vrijdag, in het kielzog van de Europese en Amerikaanse beurzen donderdag forse verliezen optekenen. Beleggers reageerden negatief op de waarschuwingen van het IMF en de Wereldbank dat de wereldeconomie in een gevaarlijke fase is beland. Hoewel de toonaangevende Nikkei-index op de beurs van Tokio dicht bleef wegens een feestdag in Japan, kleurden in Hong Kong (-1,32 procent), Taipei (-3,55 procent) en Seoel (-5,73 procent) de indexen vrijdag opnieuw rood. (Belga/KVDA/BO)

Aanvankelijk stuurden nieuwe berichten over een begeleid faillissement van Griekenland en de aanhoudende vrees voor een recessie in zowel Europa als de VS de Europese beurzen in het rood. Luc CoeneMaar in de namiddag deden geruchten de ronde dat de ECB een bancair steunpakket gaat samenstellen. Zowel de Belgische bankgouverneur Luc Coene als zijn Oostenrijkse collega zou speculaties over mogelijke steunmaatregelen hebben geuit. Volgens het agentschap Bloomberg behoren leningen met een looptijd van twaalf maanden tot de mogelijkheden. Winst in BrusselIn de namiddag slaagden de meeste steraandelen in Brussel erin de eerdere verliezen om te buigen in winst. KBC ging 1,28 procent hoger tot 13,86 euro, Dexia won 2,66 procent tot 1,31 euro. UCB kon rekenen op een klim met 3,19 procent tot 30,59 euro. Winst in EuropaIn Parijs zagen de traders vrijdagmiddag donkere wolken samenpakken met een verlies van rond de 2 procent. De bankwaarden werden opnieuw - maar niet allemaal even zwaar - getroffen. Maar ook daar zorgde de geruchtenmolen voor een kentering. Uiteindelijk sloot Parijs 1,02 procent hoger af, Amsterdam 0,49 procent en Frankfurt 0,63 procent. Londen eindigde een halve procent in de plus. Donderdag noteerden de Europese beurzen nog zware verliezen. De belangrijkste indexen, waaronder de Dax in Frankfurt, de CAC 40 in Parijs en de Bel20 in Brussel, gingen zo'n 5 procent in het rood. Verlies in AziëDe Aziatische beurzen lieten vrijdag, in het kielzog van de Europese en Amerikaanse beurzen donderdag forse verliezen optekenen. Beleggers reageerden negatief op de waarschuwingen van het IMF en de Wereldbank dat de wereldeconomie in een gevaarlijke fase is beland. Hoewel de toonaangevende Nikkei-index op de beurs van Tokio dicht bleef wegens een feestdag in Japan, kleurden in Hong Kong (-1,32 procent), Taipei (-3,55 procent) en Seoel (-5,73 procent) de indexen vrijdag opnieuw rood. (Belga/KVDA/BO)