Eerder deze maand leek de Griekse crisis bezworen. De Griekse regering keurde onder druk van de EU nieuwe besparingen en belastingsverhogingen goed om het huidige tekort van 12,7 procent terug te dringen naar 8,7 procent van bruto binnenlands product (bbp).

Met die saneringen kon Griekenland ook de internationale markten wat kalmeren. Een verkoop van nieuwe obligaties verliep succesvol en Griekenland haalde er ongeveer 5 miljard euro op.

Het uitblijven van een Europees reddingsplan - dat in geval van nood in werking zou treden - stelt echter de zenuwen én de koers van de euro op de proef. De Duitse regering blijft zo'n plan afwijzen en vindt dat Griekenland desnoods bij het Internationaal Muntfonds (IMF) moet aankloppen.

IMF Het IMF zou daardoor een flinke vinger in de pap te brokkelen hebben in Griekenland. Iets wat veel EU-lidstaten kost wat kost willen vermijden en daarom zelf een Europees reddingsplan willen klaar hebben.

"Duitsland zal constructief meewerken"

In de Duitse zakenkrant Handelsblatt roept voorzitter Barroso op tot solidariteit: "Het is ook in het belang van Duitsland om de stabiliteit van de Europese monetaire unie te verdedigen. Ik ben er daarom van overtuigd dat Duitsland constructief zal meewerken om deze crisis te bezweren."

Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) is ook een voorstander van Europese steun onder strikte voorwaarden en pleit verder voor een eensgezind standpunt over Griekenland.

Eerder deze maand leek de Griekse crisis bezworen. De Griekse regering keurde onder druk van de EU nieuwe besparingen en belastingsverhogingen goed om het huidige tekort van 12,7 procent terug te dringen naar 8,7 procent van bruto binnenlands product (bbp). Met die saneringen kon Griekenland ook de internationale markten wat kalmeren. Een verkoop van nieuwe obligaties verliep succesvol en Griekenland haalde er ongeveer 5 miljard euro op. Het uitblijven van een Europees reddingsplan - dat in geval van nood in werking zou treden - stelt echter de zenuwen én de koers van de euro op de proef. De Duitse regering blijft zo'n plan afwijzen en vindt dat Griekenland desnoods bij het Internationaal Muntfonds (IMF) moet aankloppen. IMF Het IMF zou daardoor een flinke vinger in de pap te brokkelen hebben in Griekenland. Iets wat veel EU-lidstaten kost wat kost willen vermijden en daarom zelf een Europees reddingsplan willen klaar hebben. "Duitsland zal constructief meewerken" In de Duitse zakenkrant Handelsblatt roept voorzitter Barroso op tot solidariteit: "Het is ook in het belang van Duitsland om de stabiliteit van de Europese monetaire unie te verdedigen. Ik ben er daarom van overtuigd dat Duitsland constructief zal meewerken om deze crisis te bezweren." Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) is ook een voorstander van Europese steun onder strikte voorwaarden en pleit verder voor een eensgezind standpunt over Griekenland.