De banken vormen nog altijd een bedreiging voor ons financieel-economisch bestel, zo blijkt uit een doorlichting in Trends. Toch lijkt de sector er beter aan toe te zijn dan vijf jaar geleden.

Trends onderzoekt deze week in een dossier hoe het gesteld is met de banksector vijf jaar na de val van Lehman Brothers. De conclusie luidt dat het probleem van de Europese banken verre van opgelost is. Er blijven vier grote pijnpunten: verschillende banken zijn nog steeds te groot, hebben te weinig kapitaal, te veel risico's op de balans, of missen een leefbaar business-model.

Vijf jaar na Lehman is het balanstotaal van de banksector uit de eurozone drie keer zo groot als het bbp van de regio. In andere ontwikkelde landen (zoals Canada, Australië en Japan) is dat beperkt tot twee keer de economie. In de VS, waar marktfinanciering voor ondernemingen veel meer ingeburgerd is, is de bankenwereld zelfs kleiner dan het bbp.

"Sommige banken zijn groter dan ooit tevoren", geeft Rudi Vander Vennet, professor financiële economie aan de UGent, toe. "Eigenlijk zouden we de expliciete en impliciete overheidssubsidies uit het financieel systeem moeten kunnen weren. Too big to fail is zo'n vorm van overheidssubsidiëring. Zolang die systemen bestaan zal er bij de banken altijd een gevoel leven dat iemand anders toch de rekening betaalt."

"Toch moeten we durven te zeggen dat de Europese banken er nu beter voorstaan dan vijf jaar geleden", zegt Vander Vennet, "Ik denk niet dat we nu nog hetzelfde kunnen meemaken als in 2008. Er zijn betere structuren om de banken in het gareel te houden - al zou het natuurlijk fout zijn de aandacht te laten verslappen. De bankenlobby is zeer sterk, de banken zullen er alles aan doen om de regels uit te hollen of te omzeilen. Het komt erop aan daar niet aan toe te geven."

Lees de doorlichting van de bankensector vijf jaar na de val van Lehman en het interview met professor Rudi Vander Vennet deze week in Trends.

De banken vormen nog altijd een bedreiging voor ons financieel-economisch bestel, zo blijkt uit een doorlichting in Trends. Toch lijkt de sector er beter aan toe te zijn dan vijf jaar geleden. Trends onderzoekt deze week in een dossier hoe het gesteld is met de banksector vijf jaar na de val van Lehman Brothers. De conclusie luidt dat het probleem van de Europese banken verre van opgelost is. Er blijven vier grote pijnpunten: verschillende banken zijn nog steeds te groot, hebben te weinig kapitaal, te veel risico's op de balans, of missen een leefbaar business-model. Vijf jaar na Lehman is het balanstotaal van de banksector uit de eurozone drie keer zo groot als het bbp van de regio. In andere ontwikkelde landen (zoals Canada, Australië en Japan) is dat beperkt tot twee keer de economie. In de VS, waar marktfinanciering voor ondernemingen veel meer ingeburgerd is, is de bankenwereld zelfs kleiner dan het bbp. "Sommige banken zijn groter dan ooit tevoren", geeft Rudi Vander Vennet, professor financiële economie aan de UGent, toe. "Eigenlijk zouden we de expliciete en impliciete overheidssubsidies uit het financieel systeem moeten kunnen weren. Too big to fail is zo'n vorm van overheidssubsidiëring. Zolang die systemen bestaan zal er bij de banken altijd een gevoel leven dat iemand anders toch de rekening betaalt." "Toch moeten we durven te zeggen dat de Europese banken er nu beter voorstaan dan vijf jaar geleden", zegt Vander Vennet, "Ik denk niet dat we nu nog hetzelfde kunnen meemaken als in 2008. Er zijn betere structuren om de banken in het gareel te houden - al zou het natuurlijk fout zijn de aandacht te laten verslappen. De bankenlobby is zeer sterk, de banken zullen er alles aan doen om de regels uit te hollen of te omzeilen. Het komt erop aan daar niet aan toe te geven." Lees de doorlichting van de bankensector vijf jaar na de val van Lehman en het interview met professor Rudi Vander Vennet deze week in Trends.