De ECB maakte maandag bekend dat de banken afgelopen vrijdag voor 493,3 miljard euro op hun deposito's bij de centrale bank hebben gestort. Daarmee komt de kaap van 500 miljard in zicht. Het vorige record bedroeg 489,9 miljard euro.

Sinds 23 december 2011 blijven de bedragen van ruim 400 miljard euro onverminderd oplopen. Dat de banken verkiezen hun geld tegen een povere rente van 0,25 procent bij de ECB te deponeren, wijst op een hardnekkig wantrouwen tussen de banken onderling. Dat wantrouwen belet de Europese banken elkaar onderling geld te lenen tegen een voordeliger rente.

De Europese Centrale Bank van haar kant heeft vorige week aanzienlijk meer staatsobligaties van eurolanden opgekocht dan in de voorgaande weken. De ECB kocht in totaal voor 3,8 miljard euro aan Europese staatsleningen op, tegen 1,1 miljard euro een week eerder. In de twee weken daarvoor vielen de aankopen terug tot minder dan 500 miljoen euro. In totaal heeft de ECB sinds mei 2010 voor 217 miljard euro aan obligaties opgekocht. De ECB maakt wel niet bekend van welke landen er schuldpapier worden gekocht. (Belga/BO)

De ECB maakte maandag bekend dat de banken afgelopen vrijdag voor 493,3 miljard euro op hun deposito's bij de centrale bank hebben gestort. Daarmee komt de kaap van 500 miljard in zicht. Het vorige record bedroeg 489,9 miljard euro.Sinds 23 december 2011 blijven de bedragen van ruim 400 miljard euro onverminderd oplopen. Dat de banken verkiezen hun geld tegen een povere rente van 0,25 procent bij de ECB te deponeren, wijst op een hardnekkig wantrouwen tussen de banken onderling. Dat wantrouwen belet de Europese banken elkaar onderling geld te lenen tegen een voordeliger rente.De Europese Centrale Bank van haar kant heeft vorige week aanzienlijk meer staatsobligaties van eurolanden opgekocht dan in de voorgaande weken. De ECB kocht in totaal voor 3,8 miljard euro aan Europese staatsleningen op, tegen 1,1 miljard euro een week eerder. In de twee weken daarvoor vielen de aankopen terug tot minder dan 500 miljoen euro. In totaal heeft de ECB sinds mei 2010 voor 217 miljard euro aan obligaties opgekocht. De ECB maakt wel niet bekend van welke landen er schuldpapier worden gekocht. (Belga/BO)