De internationale financiële toezichthouders van het Bazel Comité hebben de regels voor liquide middelen die banken moeten aanhouden, versoepeld en uitgesteld.

Volgens het akkoord mogen banken nu meer soorten bezittingen, waaronder bepaalde aandelen en hypotheekproducten, mee laten tellen om te voldoen aan de zogenoemde 'liquidity coverage ratio' dan in het oorspronkelijke plan.

De banken krijgen bovendien vier jaar extra de tijd om te voldoen aan de regels. "Dit was een compromis tussen de verschillende visies in de wereld", zei de voorzitter van de Bank of England en van het Bazel Comité, Mervyn King.

Beschermen

De liquiditeitsregels moeten banken in de toekomst beter beschermen tegen een eventuele bankrun, waarbij mensen massaal hun spaargeld willen opnemen.

Banken hadden echter gewaarschuwd dat de geplande regels het economisch herstel in de weg zouden zitten. Onder meer ECB-president Mario Draghi was een voorstander van een versoepeling van de regels.

De internationale financiële toezichthouders van het Bazel Comité hebben de regels voor liquide middelen die banken moeten aanhouden, versoepeld en uitgesteld. Volgens het akkoord mogen banken nu meer soorten bezittingen, waaronder bepaalde aandelen en hypotheekproducten, mee laten tellen om te voldoen aan de zogenoemde 'liquidity coverage ratio' dan in het oorspronkelijke plan. De banken krijgen bovendien vier jaar extra de tijd om te voldoen aan de regels. "Dit was een compromis tussen de verschillende visies in de wereld", zei de voorzitter van de Bank of England en van het Bazel Comité, Mervyn King. Beschermen De liquiditeitsregels moeten banken in de toekomst beter beschermen tegen een eventuele bankrun, waarbij mensen massaal hun spaargeld willen opnemen. Banken hadden echter gewaarschuwd dat de geplande regels het economisch herstel in de weg zouden zitten. Onder meer ECB-president Mario Draghi was een voorstander van een versoepeling van de regels.