Bank of England verhoogt rente opnieuw

Bank of England © belga

De Bank of England heeft de rente donderdag opnieuw verhoogd, voor de tweede maal op drie maanden tijd. Door de rente te verhogen, wil de centrale bank de sterk stijgende inflatie bekampen. Die zou tegen april kunnen oplopen tot 7,25 procent op jaarbasis.

De belangrijkste rentevoet wordt verhoogd van 0,25 procent tot 0,5 procent. Analisten hadden de verhoging van de rente verwacht.

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk staat nu al op het hoogste niveau in dertig jaar. Maar volgens de Bank of England is de piek nog niet bereikt.

Door de rente te verhogen, wordt lenen duurder en zou dus ook de vraag moeten afnemen. Maar critici vragen zich af of dat wel zal helpen, nu de inflatie vooral wordt aangedreven door de sterk stijgende energieprijzen. Het gaat om een wereldwijd fenomeen, waar het Britse monetaire beleid dus weinig invloed op heeft.

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde donderdagnamiddag aan dat de rente tot nader order niet verhoogd wordt, ondanks de oplopende inflatie in de eurozone.

Partner Content