Behalve een renteknip kondigt de Britse centrale bank bijkomende stimulusmaatregelen aan, waardoor de geldkraan met 60 miljard pond extra wordt opengedraaid. Het gaat om de eerste renteverlaging sinds maart 2009, nadat het Britse referendum over een brexit voor risico's gezorgd heeft voor de financiële stabiliteit van het land.

De meeste analisten gingen ervan uit dat de Bank of England de basisrente zou verlagen van 0,5 procent naar 0,25 procent en gaven aan ook verdere verlagingen voor mogelijk te houden. Dat de Britse centrale bank haar inkoopprogramma uitbriedt, werd niet algemeen verwacht. Het totale volume wordt opgetrokken van 375 miljard pond naar 435 miljard pond. Die beslissing houdt in dat de centrale bank nu weer obligaties gaat opkopen.

Het was verwacht dat de rente midden juli al zou verlaagd worden, maar toen hield de Britse centrale bank de boot af, omdat de markten volgens haar 'goed gefunctioneerd' hadden, nadat een meerderheid van de Britten er in het referendum van 23 juni voor gekozen hadden om uit de Europese Unie te stappen. Het Britse pond maakte sindsdien evenwel een forse val ten opzichte van de dollar.

Recessie

Volgens Koen De Leus, senior economist bij KBC, ligt de Britse rente vandaag op het laagste peil sinds 1694. "Tot de financiële crisis in 2009 daalde de rente nooit onder de 2 procent", aldus De Leus.

Sommige economen zien de beleidsrente in de volgende maanden zelfs naar 0,1 procent zakken. Maar zo bont als de ECB of de Bank of Japan gaat de BoE het volgens de econoom waarschijnlijk niet maken: 'een negatieve rente ligt (nog) niet in het verschiet'. De Britten lijken volgens De Leus af te stevenen op een recessie, die 'vermoedelijk van korte duur zal zijn'. "Maar zolang er geen duidelijkheid is over de nieuwe handelsrelaties met de Europese Unie, zal de heropleving ook alles behalve explosief zijn."

Het rentebesluit en de aangekondigde stimuleringsmaatregelen werden donderdagnamiddag positief onthaald op de Londense beurs. De FTSE 100 ging kort na bekendmaking van het rentebesluit 1 procent in de plus. Het pond verloor dan weer wel opnieuw terrein ten opzichte van de andere belangrijke munteenheden. Tegenover de dollar werd de Britse munt 1,2 procent goedkoper. (Belga/BO)

Behalve een renteknip kondigt de Britse centrale bank bijkomende stimulusmaatregelen aan, waardoor de geldkraan met 60 miljard pond extra wordt opengedraaid. Het gaat om de eerste renteverlaging sinds maart 2009, nadat het Britse referendum over een brexit voor risico's gezorgd heeft voor de financiële stabiliteit van het land.De meeste analisten gingen ervan uit dat de Bank of England de basisrente zou verlagen van 0,5 procent naar 0,25 procent en gaven aan ook verdere verlagingen voor mogelijk te houden. Dat de Britse centrale bank haar inkoopprogramma uitbriedt, werd niet algemeen verwacht. Het totale volume wordt opgetrokken van 375 miljard pond naar 435 miljard pond. Die beslissing houdt in dat de centrale bank nu weer obligaties gaat opkopen. Het was verwacht dat de rente midden juli al zou verlaagd worden, maar toen hield de Britse centrale bank de boot af, omdat de markten volgens haar 'goed gefunctioneerd' hadden, nadat een meerderheid van de Britten er in het referendum van 23 juni voor gekozen hadden om uit de Europese Unie te stappen. Het Britse pond maakte sindsdien evenwel een forse val ten opzichte van de dollar. Volgens Koen De Leus, senior economist bij KBC, ligt de Britse rente vandaag op het laagste peil sinds 1694. "Tot de financiële crisis in 2009 daalde de rente nooit onder de 2 procent", aldus De Leus. Sommige economen zien de beleidsrente in de volgende maanden zelfs naar 0,1 procent zakken. Maar zo bont als de ECB of de Bank of Japan gaat de BoE het volgens de econoom waarschijnlijk niet maken: 'een negatieve rente ligt (nog) niet in het verschiet'. De Britten lijken volgens De Leus af te stevenen op een recessie, die 'vermoedelijk van korte duur zal zijn'. "Maar zolang er geen duidelijkheid is over de nieuwe handelsrelaties met de Europese Unie, zal de heropleving ook alles behalve explosief zijn." Het rentebesluit en de aangekondigde stimuleringsmaatregelen werden donderdagnamiddag positief onthaald op de Londense beurs. De FTSE 100 ging kort na bekendmaking van het rentebesluit 1 procent in de plus. Het pond verloor dan weer wel opnieuw terrein ten opzichte van de andere belangrijke munteenheden. Tegenover de dollar werd de Britse munt 1,2 procent goedkoper. (Belga/BO)