Auto kopen in het buitenland: voordelig of niet?

© reuters

Stel dat je een auto koop in het buitenland, omdat die daar goedkoper is. Kun je die dan zomaar invoeren?

Als je een wagen koopt in het buitenland, moet je een administratieve procedure doorlopen om die in België te kunnen inschrijven. In sommige gevallen moet je ook belasting betalen. De regels zijn anders naargelang je de auto binnen of buiten de Europese Unie koopt, en of je een nieuwe of een tweedehandse wagen koopt. Een auto wordt als nieuw beschouwd als hij minder dan zes maanden oud is en minder dan 6000 kilometer op de teller heeft.

Koop je een nieuwe wagen in een lidstaat van de Europese Unie, dan moet je bij de douane een bijzondere btw-aangifte doen en btw betalen in België. Gaat het om een tweedehandswagen, dan moet je wel douaneformaliteiten vervullen, maar ben je geen btw verschuldigd. In beide gevallen moet je aan de douane een aankoopbewijs kunnen voorleggen, en eventueel het buitenlandse inschrijvingsbewijs of een soortgelijk officieel document.

Als je een nieuwe of tweedehandse auto aanschaft buiten de EU, moet je het voertuig aangeven bij de douane van het land waar je de Europese Unie binnenkomt. Je moet de formaliteiten vervullen en de belastingen betalen die nodig zijn om de wagen vrij te maken – dat wil zeggen: hem in een toestand brengen alsof je de wagen in eigen land hebt gekocht. Daarnaast moet je douanerechten en btw betalen.

Het is verstandig vooraf goed uit te rekenen of de aankoop van een auto in het buitenland wel voordelig is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content