De private schuldeisers hebben nog tot donderdagavond 21 uur de tijd om in te stemmen met de obligatieruil (swap) die ervoor moet zorgen dat een aanzienlijk deel van de Griekse schuldenberg wordt weggewerkt.

De zes grootste Griekse banken hebben al te kennen gegeven dat ze instemmen met de deal. Intussen hebben ook BNP Paribas, Dexia, Deutsche Bank, de Duitse verzekeraar Allianz en herverzekeraar Münich Re 'ja' gezegd tegen de obligatieruil, liet belangenvereniging IIF weten. Woensdag kwamen daar ook de Griekse pensioenfondsen bij, goed voor 17 miljard euro aan schuldpapier.

39,3 procent

Volgens het persbericht van het IFF (The Institute of International Finance) hebben al 30 financiële instellingen ingestemd met de obligatieruil. Die dertig zijn goed voor 81 miljard euro - of 39,3 procent - van de 206 miljard euro aan Griekse obligaties die moeten worden omgeruild.

Diezelfde IFF berekende dinsdag via een gelekt rapport dat een ongeordend failliet (default) van Griekenland - dus als de obligatieruil niet zou plaatsvinden - tot 1000 miljard euro zou kunnen kosten.

Het doel van de Griekse schuldenruil bestaat erin de 206 miljard euro aan schuldpapier in handen van private beleggers af te bouwen met 53,5 procent. Op die manier zou een wanordelijk bankroet kunnen worden vermeden.

Overheidsschuld afbouwen

Als Griekenland erin slaagt de schuldenruil volledig door te voeren, 'verdwijnt' er 107 miljard euro Griekse schuld. Vervolgens moet de overheidsschuld dan - via een forse besparingsronde en een internationale kapitaalinjectie van 130 miljard - afgebouwd worden tot 120,5 procent van het Griekse bbp in 2020. Vandaag bedraagt de schuldratio 165 procent van het bbp.

Dat het verzoek tot een schuldenruil niet geheel vrijblijvend is, blijkt uit de zogenaamde 'collective action' clausule. Via die clausule kan de Griekse regering de banken verplichten in te stemmen met de deal. Van zodra 90 procent van de schuldeisers deelneemt aan de ruil wordt de operatie als een succes beschouwd, en is de stok achter de deur overbodig.

Grieken worden nerveus

Zover is het nog niet, maar gerust is de regering er alvast niet op. Volgens de Griekse krant Kathimerini waarschuwde Athene namelijk weigerachtige schuldeisers dat hun obligaties uiteindelijk zo goed als waardeloos dreigen te worden.(Belga/BO)

De lijst met de 30 financiële instellingen die ingestemd hebben met de obligatieruil luidt als volgt: Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.

De private schuldeisers hebben nog tot donderdagavond 21 uur de tijd om in te stemmen met de obligatieruil (swap) die ervoor moet zorgen dat een aanzienlijk deel van de Griekse schuldenberg wordt weggewerkt. De zes grootste Griekse banken hebben al te kennen gegeven dat ze instemmen met de deal. Intussen hebben ook BNP Paribas, Dexia, Deutsche Bank, de Duitse verzekeraar Allianz en herverzekeraar Münich Re 'ja' gezegd tegen de obligatieruil, liet belangenvereniging IIF weten. Woensdag kwamen daar ook de Griekse pensioenfondsen bij, goed voor 17 miljard euro aan schuldpapier. 39,3 procentVolgens het persbericht van het IFF (The Institute of International Finance) hebben al 30 financiële instellingen ingestemd met de obligatieruil. Die dertig zijn goed voor 81 miljard euro - of 39,3 procent - van de 206 miljard euro aan Griekse obligaties die moeten worden omgeruild.Diezelfde IFF berekende dinsdag via een gelekt rapport dat een ongeordend failliet (default) van Griekenland - dus als de obligatieruil niet zou plaatsvinden - tot 1000 miljard euro zou kunnen kosten.Het doel van de Griekse schuldenruil bestaat erin de 206 miljard euro aan schuldpapier in handen van private beleggers af te bouwen met 53,5 procent. Op die manier zou een wanordelijk bankroet kunnen worden vermeden. Overheidsschuld afbouwenAls Griekenland erin slaagt de schuldenruil volledig door te voeren, 'verdwijnt' er 107 miljard euro Griekse schuld. Vervolgens moet de overheidsschuld dan - via een forse besparingsronde en een internationale kapitaalinjectie van 130 miljard - afgebouwd worden tot 120,5 procent van het Griekse bbp in 2020. Vandaag bedraagt de schuldratio 165 procent van het bbp.Dat het verzoek tot een schuldenruil niet geheel vrijblijvend is, blijkt uit de zogenaamde 'collective action' clausule. Via die clausule kan de Griekse regering de banken verplichten in te stemmen met de deal. Van zodra 90 procent van de schuldeisers deelneemt aan de ruil wordt de operatie als een succes beschouwd, en is de stok achter de deur overbodig. Grieken worden nerveusZover is het nog niet, maar gerust is de regering er alvast niet op. Volgens de Griekse krant Kathimerini waarschuwde Athene namelijk weigerachtige schuldeisers dat hun obligaties uiteindelijk zo goed als waardeloos dreigen te worden.(Belga/BO)