"Voor bestaande groepsverzekeringscontracten is er voorlopig geen probleem. Enkel voor de nieuwe contracten willen we de minimaal gegarandeerde rente verlagen", beklemtonen Bart De Smet en Philippe Colle, respectievelijk voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de sectorfederatie Assuralia, in een interview met Trends.

Eigenaardig genoeg vinden de pensioenfondsen een verlaging van de gegarandeerde minima dan weer niet opportuun. Philip Neyt, voorzitter van de Belgische vereniging van pensioeninstellingen, vindt dat de verzekeraars te veel op de korte termijn focussen. Hij gaat ervan uit dat de lage rente een tijdelijk fenomeen is.

Die uitspraken moeten aangekomen zijn?

Philippe Colle: "Er is een fundamenteel verschil tussen een groepsverzekeraar en een pensioenfonds: wij geven een resultaatsverbintenis, pensioenfondsen niet. Als zij de doelstelling niet halen, draait de werkgever ervoor op. Ik lees in het jaarverslag van de toezichthouder dat 125 pensioenfondsen in 2008-2009 een herstelplan hebben moeten voorleggen, wat betekent dat ze hun verplichtingen niet konden nakomen en de werkgever moet bijspringen. In 2011 waren het er 66. Zo gemakkelijk is het blijkbaar toch niet. In de gegeven omstandigheden beweren dat er geen probleem is, vind ik bizar."

Bart De Smet: "Wij viseren de pensioenfondsen niet. We roepen, in het belang van de werkgever, op tot voorzichtigheid. Het probleem van onvoldoende rendement is in de eerste plaats zijn probleem. Finaal is de werkgever verantwoordelijk voor de rendementsgarantie. Wij zouden kunnen beslissen om de gegarandeerde rente niet meer volledig te verzekeren, maar dan zeggen we tegen onze klanten: nu moeten jullie het zelf maar uitzoeken."

En dat willen jullie niet?

Bart De Smet: "In de gegeven omstandigheden is het garanderen van 3,75 procent rendement voor nieuwe premies niet langer verantwoord. Wij vinden geen beleggingen die op elk ogenblik deze rendementsgarantie bieden. Dan kun je dat ook niet verwachten van werkgevers, die weinig of geen beleggingsexpertise hebben. Dat zou niet logisch zijn. Daarom vinden we dat de regelgeving over de minimumgarantie herzien moet worden."

Dat vraagt u al een tijdje. Maar de politici reageerden telkens afwijzend. Ook nu lijken ze niet geneigd de wettelijke minimumrendementen voor groepsverzekeringen te verlagen.

Bart De Smet: "Het klopt dat ons verzoek niet nieuw is. Maar de voorbije jaren stond de rente nog op een redelijk niveau. Nu is er een historisch dieptepunt, de cijfers liegen niet. Als we er nu niet in slagen de toezichthouders en politici te overtuigen dat de gegarandeerde rente te hoog is, hebben we een probleem."

Patrick Claerhout

Lees het volledige interview met de top van Assuralia in Trends van deze week.

"Voor bestaande groepsverzekeringscontracten is er voorlopig geen probleem. Enkel voor de nieuwe contracten willen we de minimaal gegarandeerde rente verlagen", beklemtonen Bart De Smet en Philippe Colle, respectievelijk voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de sectorfederatie Assuralia, in een interview met Trends. Eigenaardig genoeg vinden de pensioenfondsen een verlaging van de gegarandeerde minima dan weer niet opportuun. Philip Neyt, voorzitter van de Belgische vereniging van pensioeninstellingen, vindt dat de verzekeraars te veel op de korte termijn focussen. Hij gaat ervan uit dat de lage rente een tijdelijk fenomeen is. Die uitspraken moeten aangekomen zijn? Philippe Colle: "Er is een fundamenteel verschil tussen een groepsverzekeraar en een pensioenfonds: wij geven een resultaatsverbintenis, pensioenfondsen niet. Als zij de doelstelling niet halen, draait de werkgever ervoor op. Ik lees in het jaarverslag van de toezichthouder dat 125 pensioenfondsen in 2008-2009 een herstelplan hebben moeten voorleggen, wat betekent dat ze hun verplichtingen niet konden nakomen en de werkgever moet bijspringen. In 2011 waren het er 66. Zo gemakkelijk is het blijkbaar toch niet. In de gegeven omstandigheden beweren dat er geen probleem is, vind ik bizar." Bart De Smet: "Wij viseren de pensioenfondsen niet. We roepen, in het belang van de werkgever, op tot voorzichtigheid. Het probleem van onvoldoende rendement is in de eerste plaats zijn probleem. Finaal is de werkgever verantwoordelijk voor de rendementsgarantie. Wij zouden kunnen beslissen om de gegarandeerde rente niet meer volledig te verzekeren, maar dan zeggen we tegen onze klanten: nu moeten jullie het zelf maar uitzoeken." En dat willen jullie niet? Bart De Smet: "In de gegeven omstandigheden is het garanderen van 3,75 procent rendement voor nieuwe premies niet langer verantwoord. Wij vinden geen beleggingen die op elk ogenblik deze rendementsgarantie bieden. Dan kun je dat ook niet verwachten van werkgevers, die weinig of geen beleggingsexpertise hebben. Dat zou niet logisch zijn. Daarom vinden we dat de regelgeving over de minimumgarantie herzien moet worden." Dat vraagt u al een tijdje. Maar de politici reageerden telkens afwijzend. Ook nu lijken ze niet geneigd de wettelijke minimumrendementen voor groepsverzekeringen te verlagen. Bart De Smet: "Het klopt dat ons verzoek niet nieuw is. Maar de voorbije jaren stond de rente nog op een redelijk niveau. Nu is er een historisch dieptepunt, de cijfers liegen niet. Als we er nu niet in slagen de toezichthouders en politici te overtuigen dat de gegarandeerde rente te hoog is, hebben we een probleem." Patrick ClaerhoutLees het volledige interview met de top van Assuralia in Trends van deze week.