Argentinië aan de rand van het faillissement

Argentijnen, met op de achtergrond een portret van president Cristina de Kirchner, betoigen om hun regering te steunen. © Reuters

Dat meldde de Argentijnse minister van Economie Axel Kicillof. De schuldeisers “hebben geprobeerd om ons iets illegaals op te leggen “, zei hij. “Argentinië is bereid om de dialoog te voeren om een consensus te vinden. We gaan een rechtvaardige, evenwichtige en 100 procent legale oplossing zoeken voor onze schuldeisers.”

Ook een door een Amerikaanse rechtbank aangestelde bemiddelaar meldde het nieuws. Na de ontmoeting tussen beide partijen “werd geen akkoord bereikt, de republiek Argentinië zal spoedig in wanbetaling gaan”, klonk het.

‘Aasgieren’

Beide partijen zochten woensdag in New York een oplossing, waardoor op het laatste moment moest worden voorkomen dat het land in gebreke blijft met het aflossen van schulden. De deadline liep aan het einde van de dag af.

Argentinië hoopte op een lastminute-oplossing om een faillissement af te wenden. Het land moest een oplossing vinden rond een schuld van 1,3 miljard dollar. Argentinië moest in feite slechts 539 miljoen euro terugbetalen, maar zag zich vorige maand geconfronteerd met een vonnis van een Amerikaanse rechter. Die bepaalde dat het Latijns-Amerikaanse land eerst de schuld van 1,3 miljard moet aflossen aan twee hefboomfondsen (NML en Aurelius) die bij de schuldherschikking na het bankroet van het land in 2001, niet akkoord gingen met de toen getroffen regeling. De schuldeisers moesten toen 70 procent van hun schulden kwijtschelden.

De twee hefboomfondsen zijn gespecialiseerd in het opkopen van risicovolle schulden. Argentinië bestempelt hen als aasgieren. Het land wil vooral zijn andere schuldeisers – 93 procent ging destijds wel akkoord met de herschikking – niet voor het hoofd stoten.

S&P verlaagt Argentijnse rating

Nog voor de onderhandelingen met de buitenlandse schuldeisers afgelopen waren, heeft kredietbeoordelaar S&P Argentinië in gebreke gesteld voor het niet nakomen van zijn financiële verplichtingen.S&P heeft de kredietwaardigheid van Argentinië verlaagd van de reeds slechte rating CCC- naar het niveau ‘selective default’ (SD), de op een na laagste. Die rating wil zeggen dat Argentinië de financiële verplichtingen deels niet nakomt. Nog een trede lager is de rating D, of een volledige default of wanbetaling.

Naar verluidt is een groep Argentijnse banken bereid een helpende hand toe te steken door de schulden van de Amerikaanse investeerders over te nemen, om zo te voorkomen dat Argentinië als wanbetaler te boek zal komen staan.

De Argentijnse presidente Christina Fernandez de Kirchner zei dinsdag nog dat Argentinië alle schuldeisers wil terugbetalen, mits de voorwaarden fair zijn. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content