De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 2,5 procent gegroeid op jaarbasis. Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.Analisten mikten op 3,0 procent.

Hoewel de eerste kwartaalgroei van dit jaar aanzienlijk sterker uitvalt dan in de laatste drie maanden van 2012 (+0,4 procent) het geval was, hielden analisten rekening met een forsere toename van het bbp (+ 3 procent).

De Amerikaanse economie trok in de eerste plaats aan door een forse toename van de consumentenbestedingen. Consumentenuitgaven - goed voor driekwart van het Amerikaanse bbp - stegen in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,2 procent. Dat is de sterkste toename sinds het vierde kwartaal van 2010.

Een groot deel van de consumentenuitgaven in het eerste kwartaal kwam op rekening van de autosector. Er werd behalve aan auto's ook behoorlijk wat geld besteed aan nutsvoorzieningen, een gevolg van de ongewoon koude temperaturen van de laatste maanden. Consumenten tastten de laatste drie maanden in ieder geval diep in de buidel, ondanks een extra 2 procent loonbelasting en duurdere brandstof.

Volgens Jacob Oubiña, econoom bij RBC Capital Markets in New York, wordt er voor het tweede kwartaal best rekening gehouden met een toename van het bbp die aanleunt tegen de 1 procent.

Volgende week komt de Federal Reserve bijeen om zich te beraden over het te volgen monetaire beleid. Verwacht wordt dat het inkoopprogramma van obligaties - de zogenaamde quantitative easening (QE) - behouden blijft. (Reuters/BO)

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 2,5 procent gegroeid op jaarbasis. Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.Analisten mikten op 3,0 procent.Hoewel de eerste kwartaalgroei van dit jaar aanzienlijk sterker uitvalt dan in de laatste drie maanden van 2012 (+0,4 procent) het geval was, hielden analisten rekening met een forsere toename van het bbp (+ 3 procent).De Amerikaanse economie trok in de eerste plaats aan door een forse toename van de consumentenbestedingen. Consumentenuitgaven - goed voor driekwart van het Amerikaanse bbp - stegen in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,2 procent. Dat is de sterkste toename sinds het vierde kwartaal van 2010.Een groot deel van de consumentenuitgaven in het eerste kwartaal kwam op rekening van de autosector. Er werd behalve aan auto's ook behoorlijk wat geld besteed aan nutsvoorzieningen, een gevolg van de ongewoon koude temperaturen van de laatste maanden. Consumenten tastten de laatste drie maanden in ieder geval diep in de buidel, ondanks een extra 2 procent loonbelasting en duurdere brandstof. Volgens Jacob Oubiña, econoom bij RBC Capital Markets in New York, wordt er voor het tweede kwartaal best rekening gehouden met een toename van het bbp die aanleunt tegen de 1 procent. Volgende week komt de Federal Reserve bijeen om zich te beraden over het te volgen monetaire beleid. Verwacht wordt dat het inkoopprogramma van obligaties - de zogenaamde quantitative easening (QE) - behouden blijft. (Reuters/BO)