Manchester United heeft een recorddeal beet met sportkledijfabrikant Adidas. De Duitse fabrikant wordt voor 750 miljoen Britse pond (ongeveer 940 miljoen euro) tien jaar lang de kledijsponsor van de legendarische Engelse voetbalclub.

De 10-jarige overeenkomst, die maandag werd aangekondigd, is de duurste ooit voor een voetbalclub. Het bedrag van de deal ligt bovendien meer dan tweemaal hoger dan de vorige klepper die Adidas bereikte met een voetbalclub: 31 miljoen Britse pond per jaar als shirtsponsor van de Spaanse topper Real Madrid.

Ter vergelijking: het volledige bedrag dat Adidas neertelt als shirtsponsor van Manchester United ligt amper 40 miljoen Britse pond lager dan wat de Amerikaanse eigenaars - de familie Glazer - in 2005 over hadden om de volledige Britse club in te palmen. Sindsdien is de Britse topclub in Amerikaanse handen.

Het logo van Nike, de grootste sportkledijfabrikant ter wereld, siert sinds 2002 de shirts van United. Nike heeft de biedoorlog om de rood-witte truitjes van Man U, die eerder deze maand losbrak, uiteindelijk verloren. Dat betekent dat het seizoen 2014-15 het laatste wordt als partner van de 20-voudige Engelse voetbalkampioen.

Adidas, dat al deals sloot met Europese eliteclubs zoals Chelsea, Bayern München en AC Milan, wordt de nieuwe shirtsponsor van Manchester United vanaf het seizoen 2015-16.

Het is overigens niet de eerste commerciële nederlaag die Nike dit jaar lijdt. Eerder raakte al bekend dat Arsenal - rivaal van Manchester United - een deal heeft gesloten met Puma, de derde grootste sportkledijfabrikant, voor een bedrag van 30 miljoen Britse pond per jaar.

Andere topdeals als shirtsponsor

Real Madrid /Adidas/ 41 miljoen dollar (30 miljoen euro)

Liverpool/Warrior/39 miljoen dollar (28,6 miljoen euro)

Barcelona/Nike/38 miljoen dollar (27,9 miljoen euro)

Bayern München/Adidas/38 miljoen dollar (27,9 miljoen euro)

Manchester United/Nike/37 miljoen dollar (27 miljoen euro)

(Reuters/Forbes/BO)

Manchester United heeft een recorddeal beet met sportkledijfabrikant Adidas. De Duitse fabrikant wordt voor 750 miljoen Britse pond (ongeveer 940 miljoen euro) tien jaar lang de kledijsponsor van de legendarische Engelse voetbalclub. De 10-jarige overeenkomst, die maandag werd aangekondigd, is de duurste ooit voor een voetbalclub. Het bedrag van de deal ligt bovendien meer dan tweemaal hoger dan de vorige klepper die Adidas bereikte met een voetbalclub: 31 miljoen Britse pond per jaar als shirtsponsor van de Spaanse topper Real Madrid.Ter vergelijking: het volledige bedrag dat Adidas neertelt als shirtsponsor van Manchester United ligt amper 40 miljoen Britse pond lager dan wat de Amerikaanse eigenaars - de familie Glazer - in 2005 over hadden om de volledige Britse club in te palmen. Sindsdien is de Britse topclub in Amerikaanse handen.Het logo van Nike, de grootste sportkledijfabrikant ter wereld, siert sinds 2002 de shirts van United. Nike heeft de biedoorlog om de rood-witte truitjes van Man U, die eerder deze maand losbrak, uiteindelijk verloren. Dat betekent dat het seizoen 2014-15 het laatste wordt als partner van de 20-voudige Engelse voetbalkampioen. Adidas, dat al deals sloot met Europese eliteclubs zoals Chelsea, Bayern München en AC Milan, wordt de nieuwe shirtsponsor van Manchester United vanaf het seizoen 2015-16. Het is overigens niet de eerste commerciële nederlaag die Nike dit jaar lijdt. Eerder raakte al bekend dat Arsenal - rivaal van Manchester United - een deal heeft gesloten met Puma, de derde grootste sportkledijfabrikant, voor een bedrag van 30 miljoen Britse pond per jaar. Andere topdeals als shirtsponsor Real Madrid /Adidas/ 41 miljoen dollar (30 miljoen euro)Liverpool/Warrior/39 miljoen dollar (28,6 miljoen euro)Barcelona/Nike/38 miljoen dollar (27,9 miljoen euro)Bayern München/Adidas/38 miljoen dollar (27,9 miljoen euro)Manchester United/Nike/37 miljoen dollar (27 miljoen euro)(Reuters/Forbes/BO)