De krant De Tijd schrijft donderdag dat de belastingdiensten vorig jaar fors minder personen en bedrijven gecontroleerd hebben. Voor bedrijven was in 2013 nog sprake van 450.000 controles, wat zakte naar 182.000 vorig jaar. De grondige controles op de personenbelasting daalden van 111.000 naar 57.000.

Hervormingen bij de fiscus

De christelijke vakbond legt de schuld bij de hervormingen bij de fiscus, die meer inzet op datamining en gerichtere controles. "Vroeger controleerde men de dossiers volledig, nu werkt men op basis van databanken. De computer kiest dossiers uit op basis van een aantal cijfergegevens. Het gaat daarbij niet altijd om de dossiers waarin iets te vinden is, maar de ambtenaar is verplicht om die te nemen en men gaat hem ook nog zeggen wat hij moet controleren", aldus Nijs.

De vakbondsman snapt niet dat de fiscus het geweer niet van schouder verandert. "De eigen cijfergegevens tonen aan dat het systeem niet werkt, maar toch heeft men het steeds behouden", betreurt hij. Volgens De Tijd werkt de fiscus intussen met nog 314 controleurs voor de personenbelasting, tegenover 502 twee jaar geleden. voor de vennootschapsbelasting gaat het om een daling van 779 naar 584 controleurs.

Woordvoerder Francis Adyns bevestigt dat het aantal controleurs fors gedaald is. Bedoeling is met minder middelen efficiënter te werk gaan, verduidelijkt hij nog. Hij benadrukt daarbij dat het gemiddelde bedrag per rechtzetting in de vennootschapsbelasting steeg in twee jaar met een vierde naar 60.000 euro. (Belga/NS)

De krant De Tijd schrijft donderdag dat de belastingdiensten vorig jaar fors minder personen en bedrijven gecontroleerd hebben. Voor bedrijven was in 2013 nog sprake van 450.000 controles, wat zakte naar 182.000 vorig jaar. De grondige controles op de personenbelasting daalden van 111.000 naar 57.000. De christelijke vakbond legt de schuld bij de hervormingen bij de fiscus, die meer inzet op datamining en gerichtere controles. "Vroeger controleerde men de dossiers volledig, nu werkt men op basis van databanken. De computer kiest dossiers uit op basis van een aantal cijfergegevens. Het gaat daarbij niet altijd om de dossiers waarin iets te vinden is, maar de ambtenaar is verplicht om die te nemen en men gaat hem ook nog zeggen wat hij moet controleren", aldus Nijs. De vakbondsman snapt niet dat de fiscus het geweer niet van schouder verandert. "De eigen cijfergegevens tonen aan dat het systeem niet werkt, maar toch heeft men het steeds behouden", betreurt hij. Volgens De Tijd werkt de fiscus intussen met nog 314 controleurs voor de personenbelasting, tegenover 502 twee jaar geleden. voor de vennootschapsbelasting gaat het om een daling van 779 naar 584 controleurs. Woordvoerder Francis Adyns bevestigt dat het aantal controleurs fors gedaald is. Bedoeling is met minder middelen efficiënter te werk gaan, verduidelijkt hij nog. Hij benadrukt daarbij dat het gemiddelde bedrag per rechtzetting in de vennootschapsbelasting steeg in twee jaar met een vierde naar 60.000 euro. (Belga/NS)