ABN AMRO schikt witwasperikelen voor 480 miljoen euro

ABN AMRO schikt voor 480 miljoen euro met het Nederlandse openbaar ministerie (OM) omdat de bank tekortschoot bij het tegengaan van witwassen. ‘Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN AMRO’, laat topman Robert Swaak weten.

Volgens Swaak heeft de bank de jongste jaren een miljard euro gespendeerd aan mensen en processen om witwassen te voorkomen. Tegen eind volgend jaar zouden alle tekortkomingen hersteld zijn.

De Nederlandse bank werd er lang van verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. De problemen situeren zich volgens het OM bij het aanvaarden van nieuwe klanten, het monitoren van overschrijvingen en het ontslaan van verdachte klanten. Waarnemers gingen er daarom al langer vanuit dat er waarschijnlijk nog een flinke boete zou volgen. Een paar jaar geleden moest ING in een vergelijkbare kwestie ook al honderden miljoenen euro’s boete betalen.

Het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van ABN AMRO loopt nog. Inmiddels zijn er door het OM drie personen aangemerkt als verdachte, omdat zij feitelijk leiding gegeven hebben aan de overtredingen van de bank. Volgens het Financieele Dagblad gaat het om Gerrit Zalm -die naast CEO bij ABN AMRO ook jarenlang Nederlands minister van Financiën was- en zijn collegabestuurders Chris Vogelzang en Joop Wijn, die ook nog minister van Economische Zaken was. Het feit dat zij als verdachte worden gezien, betekent niet dat ze ook effectief vervolgd zullen worden, aldus het OM maandag.

Tot in Denemarken

Maar toch heeft het strafonderzoek gevolgen tot in Denemarken: bij de grootste bank daar, Danske Bank, stappen topman Chris Vogelzang en bestuurder Gerrit Zalm op.

Zalm zegt maandag in een reactie dat hij ‘betreurt’ en het ‘onnodig beschadigend vindt’ als verdachte te worden aangemerkt in het witwasonderzoek. Eerder werd hij nog als getuige verhoord. Zalm, die ABN AMRO van 2009 tot eind 2016 leidde, staat ook nog steeds achter zijn bestuur bij de bank, klinkt het.

Vogelzang, die bijna twee jaar geleden aan het roer kwam te staan van Danske, zegt maandag in een verklaring ‘zeer verrast te zijn’ door het besluit van de Nederlandse autoriteiten. ‘Ik heb ABN AMRO meer dan vier jaar geleden verlaten en ben ervan overtuigd dat ik mijn managementverantwoordelijkheden met integriteit en toewijding heb uitgevoerd. Mijn status als verdachte betekent niet dat ik zal worden aangeklaagd.’

Joop Wijn is momenteel nog bestuurder bij verzekeraar ASR en bij de zakenbank NIBC. Tot 2017 zetelde hij in het bestuur van ABN Amro en leidde de particuliere en zakelijke tak van de bank. Ook werd hij gezien als kandidaat om Zalm op te volgen als baas van de onderneming, maar daar stak de politiek een stokje voor.

Partner Content