De verkoop van brandstof in de Belgische tankstations in de buurt van de Belgisch-Franse grens is vervijfvoudigd sinds de blokkering van de brandstoftoevoer in Frankrijk. Dat meldde de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars (Brafco) maandag.

De blokkering van de raffinaderijen en de brandstofopslagplaatsen door tegenstanders van de hervormingen van de Franse arbeidswet veroorzaakt brandstofschaarste in de tankstations in Noord- en West-Frankrijk. Die situatie komt ten goede aan de Belgische grensstations, van Henegouwen tot aan de kust, waar de verkoop vervijfvoudigd is sinds eind vorige week.

Olivier Neirynck, de woordvoerder van Brafco, zei dat er geen risico op schaarste is aan Belgische kant. Er is voldoende brandstof beschikbaar, luidt het.

Intussen is het aanschuiven aan tankstations in West-Vlaanderen. Een groot aantal Fransen maakt zich zorgen over de bevoorrading van brandstof, waardoor ze snel de grens oversteken om hun tank te vullen. En dat laat zich merken. Er worden gouden zaken gedaan.

"Mijn verkoop is nu drie keer de normale verkoop", aldus Andy Cardinael uit Heuvelland in een reactie aan de VRT.

"Het begon al donderdag. Ik hoorde dat er acties waren in Frankrijk. De lokale bevolking en mijn vaste klanten kwamen naar mijn tankstation omdat ze bang waren dat er geen brandstof meer was. Nu komen de mensen ook van verder voor brandstof", verduidelijkt hij. Cardinael verkoopt op dit moment naar eigen zeggen 1.500 liter per uur.

"Ik geniet van het succes. Gisteren heb ik hier gestaan tot 21 uur. Ik kan mijn station moeilijk alleen laten, want er zouden misschien problemen van komen want de mensen panikeren."

Volgens Cardinael vrezen bepaalde transportbedrijven dat ze snel in de problemen zullen komen met hun vrachtwagens.

De pomphouder sluit niet uit dat er nachtwerk aan te pas komt om de vrachtwagens van brandstof te voorzien.

(VRT/Belga/BO)

De verkoop van brandstof in de Belgische tankstations in de buurt van de Belgisch-Franse grens is vervijfvoudigd sinds de blokkering van de brandstoftoevoer in Frankrijk. Dat meldde de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars (Brafco) maandag. De blokkering van de raffinaderijen en de brandstofopslagplaatsen door tegenstanders van de hervormingen van de Franse arbeidswet veroorzaakt brandstofschaarste in de tankstations in Noord- en West-Frankrijk. Die situatie komt ten goede aan de Belgische grensstations, van Henegouwen tot aan de kust, waar de verkoop vervijfvoudigd is sinds eind vorige week. Olivier Neirynck, de woordvoerder van Brafco, zei dat er geen risico op schaarste is aan Belgische kant. Er is voldoende brandstof beschikbaar, luidt het.Intussen is het aanschuiven aan tankstations in West-Vlaanderen. Een groot aantal Fransen maakt zich zorgen over de bevoorrading van brandstof, waardoor ze snel de grens oversteken om hun tank te vullen. En dat laat zich merken. Er worden gouden zaken gedaan."Mijn verkoop is nu drie keer de normale verkoop", aldus Andy Cardinael uit Heuvelland in een reactie aan de VRT."Het begon al donderdag. Ik hoorde dat er acties waren in Frankrijk. De lokale bevolking en mijn vaste klanten kwamen naar mijn tankstation omdat ze bang waren dat er geen brandstof meer was. Nu komen de mensen ook van verder voor brandstof", verduidelijkt hij. Cardinael verkoopt op dit moment naar eigen zeggen 1.500 liter per uur. "Ik geniet van het succes. Gisteren heb ik hier gestaan tot 21 uur. Ik kan mijn station moeilijk alleen laten, want er zouden misschien problemen van komen want de mensen panikeren."Volgens Cardinael vrezen bepaalde transportbedrijven dat ze snel in de problemen zullen komen met hun vrachtwagens.De pomphouder sluit niet uit dat er nachtwerk aan te pas komt om de vrachtwagens van brandstof te voorzien. (VRT/Belga/BO)