Aandelen voor de volgende generaties

© istock

“Koop eens een aandeel voor uw kinderen”, raadde Vincent Van Dessel, de voorzitter van Euronext Brussel onlangs nog aan op KanaalZ. Maar welke aandelen kan je met een redelijk gerust hart kopen voor de volgende generatie?

Vincent Van Dessel, de topman van Euronext Brussel, riep onlangs op de zender Kanaal Z op om aandelen te kopen voor kinderen of kleinkinderen, en ze op die manier met de beurs en met het nemen van risico kennis te laten maken. Hij gaf zijn eigen kinderen aandelen van de chocoladefabrikant Neuhaus cadeau voor hun eerste communie. Maar Neuhaus noteert sinds de overname door de holding Bois Sauvage niet meer op de beurs.

De beurs verslaan

De vraag blijft welke aandelen u moet selecteren om de markt over een periode van twintig jaar te verslaan. De marktcondities veranderen tegenwoordig te snel om geld aan één bedrijf of zelfs één marktsegment toe te vertrouwen. Er zijn enkele professionele beleggers die dat hebben klaargespeeld. De bekendste is Warren Buffett. Hij heeft een fortuin vergaard door zijn goede timing en zijn beleggingen in de consumptiesector en in verzekeraars. Hij slaagde erin op het beleid te wegen en op die manier waarde te creëren. Maar ook hij heeft de voorbije jaren van zijn reputatie ingeboet. Het is onzeker dat zijn beleggingskeuzes het beter zullen blijven doen dan de beursindex.

Belgische Buffett

De kans dat een kleine particuliere belegger even goed doet als Buffett, is heel klein. Maar u hoeft niet ver te zoeken om vergelijkbare, beursgenoteerde investeerders te vinden. België heeft een rijke tradities van holdings die het familiefortuin beheren voor het nageslacht. Ze keren vaak hoge dividenden uit als een inkomen voor de participerende families. Het dividendinkomen wordt trouwens een stuk interessanter, nu de stofzuiger van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, alle rente op vastrentende producten heeft weggezogen.

De Belgische tegenpool van Buffett, Albert Frère, heeft zich via zijn investeringen opgewerkt tot de rijkste Belg. Hij heeft de basis van zijn fortuin gelegd door staalactiviteiten te consolideren, die tijdig te verkopen en te diversifiëren naar andere segmenten. GBL probeert ook steevast op het beleid te wegen. Maar de posities in de olie- en de bouwsector zijn op dit moment minder interessant.

Korting op de participaties

Een actievere speler is Sofina. Die discrete holding van de familie Boël heeft geen centrale figuur. Het management speelt sneller in op nieuwe trends dan dat van GBL. Het bouwde zijn positie in olie eind vorig jaar al af en zit als een van de eerste investeerders in de Indiase e-commercespeler Flipkart, die onlangs werd gewaardeerd tegen 11 miljard dollar. Dat is waarschijnlijk vijf keer te hoog, maar als Sofina dat bij een beursintroductie van Flipkart te gelde kan maken, profiteert de aandeelhouder mee.

Wim Lewi, certified financial analist (CFA) bij Valuescan.

Lees donderdag in Trends meer tips en tricks over beleggen voor uw kinderen en kleinkinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content