De totale steun beloopt 85 miljard euro, waarvan 35 miljard euro bestemd is voor de banken en 50 miljard euro voor de Ierse begroting.

Van de 35 miljard euro voor het Ierse banksysteem is 10 miljard euro bedoeld voor onmiddellijke herkapitalisatie en 25 miljard euro is beschikbaar "indien nodig", zo verduidelijkte Olli Reh, de Europese commissaris voor Economische Zaken.

De precieze rentevoet die de Ieren betalen zal volgens Rehn volgende week worden vastgesteld. Volgens Dublin zal Ierland een gemiddelde en flexibele rente van 5,8 pct betalen. Dat is hoger dan de 5,2 pct die Griekenland betaalt voor het internationaal reddingsplan van de EU en het IMF.

Euro lijdt onder onrust

De Europese eenheidsmunt zakt maandag voor het eerst in twee maanden onder de koers van 1,31 dollar. De euro loop gebukt onder de schuldproblemen van heel wat eurolanden, zoals Ierland en Portugal. Het reddingsplan voor Ierland brengt tot nader order geen zoden aan de dijk.

De totale steun beloopt 85 miljard euro, waarvan 35 miljard euro bestemd is voor de banken en 50 miljard euro voor de Ierse begroting. Van de 35 miljard euro voor het Ierse banksysteem is 10 miljard euro bedoeld voor onmiddellijke herkapitalisatie en 25 miljard euro is beschikbaar "indien nodig", zo verduidelijkte Olli Reh, de Europese commissaris voor Economische Zaken. De precieze rentevoet die de Ieren betalen zal volgens Rehn volgende week worden vastgesteld. Volgens Dublin zal Ierland een gemiddelde en flexibele rente van 5,8 pct betalen. Dat is hoger dan de 5,2 pct die Griekenland betaalt voor het internationaal reddingsplan van de EU en het IMF.