Sinds 2005 konden de Vlaamse ziekenhuizen al rekenen op bijna 50 miljoen euro IWT-steun voor innovatie. Dat blijkt uit het antwoord van minister Ingrid Lieten (sp.a) op een parlementaire vraag van Patricia Ceysens (Open Vld).

Het geld ging naar diverse projecten. De universitaire ziekenhuizen kregen via het programma voor Toegepast Biomedisch onderzoek met een Maatschappelijke Finaliteit 29 miljoen. Uit het programma Strategisch Basisonderzoek kregen de ziekenhuizen tussen 2005 en 2012 ongeveer 9 miljoen euro.

Voorts lopen er nog programma's als de Proeftuin Zorginnovatie Vlaanderen en het Centrum voor Medische Innovatie, waarvan nog niet alle budgetten zijn toegekend. Dat zou over nog bijna 25 miljoen euro gaan.

Het onderzoek aan de ziekenhuizen blijft niet zonder resultaat. Van de 94 spin-offs van Vlaamse universiteiten die sinds 2005 werden opgericht, zijn er acht waarbij ziekenhuizen een sleutelrol speelden.

Hetzij als een van de oprichtende aandeelhouders, of door technologie ontwikkeld aan de medische faculteit van een universitaire ziekenhuis. Patricia Ceysens: "Ik ben overtuigd dat in onze medische kennis nog meer ondernemingskansen liggen. We zien ziekenhuizen wel als kwaliteitscentra voor zorg en onderwijsinstelling, maar te weinig als kweekvijver voor hightechondernemingen."

Sinds 2005 konden de Vlaamse ziekenhuizen al rekenen op bijna 50 miljoen euro IWT-steun voor innovatie. Dat blijkt uit het antwoord van minister Ingrid Lieten (sp.a) op een parlementaire vraag van Patricia Ceysens (Open Vld). Het geld ging naar diverse projecten. De universitaire ziekenhuizen kregen via het programma voor Toegepast Biomedisch onderzoek met een Maatschappelijke Finaliteit 29 miljoen. Uit het programma Strategisch Basisonderzoek kregen de ziekenhuizen tussen 2005 en 2012 ongeveer 9 miljoen euro. Voorts lopen er nog programma's als de Proeftuin Zorginnovatie Vlaanderen en het Centrum voor Medische Innovatie, waarvan nog niet alle budgetten zijn toegekend. Dat zou over nog bijna 25 miljoen euro gaan. Het onderzoek aan de ziekenhuizen blijft niet zonder resultaat. Van de 94 spin-offs van Vlaamse universiteiten die sinds 2005 werden opgericht, zijn er acht waarbij ziekenhuizen een sleutelrol speelden.Hetzij als een van de oprichtende aandeelhouders, of door technologie ontwikkeld aan de medische faculteit van een universitaire ziekenhuis. Patricia Ceysens: "Ik ben overtuigd dat in onze medische kennis nog meer ondernemingskansen liggen. We zien ziekenhuizen wel als kwaliteitscentra voor zorg en onderwijsinstelling, maar te weinig als kweekvijver voor hightechondernemingen."