Duizenden EU-ambtenaren verdienen meer dan de gemiddelde Europese regeringsleider, dankzij een combinatie van hoge salarissen en gunstige belastingtarieven. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse krant Die Welt am Sonntag.

Dat een postje binnen de Europese Unie zeer lucratief kan zijn, is geen geheim. Naar aanleiding van de geplande EU-begrotingstop eind deze week ging Die Welt am Sonntag zelf aan het rekenen. Uit het onderzoek van de krant blijkt dat duizenden EU-ambtenaren een hoger brutoloon hebben dan de gemiddelde Europese regeringsleider.

De EU heeft zo'n 46.000 ambtenaren in dienst, van wie het grootste deel voor de Europese Commissie werkt. Dankzij een hoog salaris en tal van belastingvrije vergoedingen is het loonniveau van iemand die in salarisschaal 13 van de in totaal 16 valt, reeds vergelijkbaar met dat van een gemiddelde Europese regeringsleider.

Een ambtenaar is salarisschaal 13 heeft een brutomaandloon van 16.359 euro. In salarisschaal 13 en hoger vallen 4365 EU-ambtenaren. Zij hebben een hoger brutomaandloon dan dat van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en dus ook dan dat van pakweg premier Elio Di Rupo of de Nederlandse minister-president Mark Rutte.

Maar liefst 11.117 EU-ambtenaren verdienen 12.444 euro bruto of meer per maand. Het gaat daarbij om functies als directeur, maar ook als pers-assistent en hoofdvertaler.

Duizenden EU-ambtenaren verdienen meer dan de gemiddelde Europese regeringsleider, dankzij een combinatie van hoge salarissen en gunstige belastingtarieven. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse krant Die Welt am Sonntag. Dat een postje binnen de Europese Unie zeer lucratief kan zijn, is geen geheim. Naar aanleiding van de geplande EU-begrotingstop eind deze week ging Die Welt am Sonntag zelf aan het rekenen. Uit het onderzoek van de krant blijkt dat duizenden EU-ambtenaren een hoger brutoloon hebben dan de gemiddelde Europese regeringsleider. De EU heeft zo'n 46.000 ambtenaren in dienst, van wie het grootste deel voor de Europese Commissie werkt. Dankzij een hoog salaris en tal van belastingvrije vergoedingen is het loonniveau van iemand die in salarisschaal 13 van de in totaal 16 valt, reeds vergelijkbaar met dat van een gemiddelde Europese regeringsleider. Een ambtenaar is salarisschaal 13 heeft een brutomaandloon van 16.359 euro. In salarisschaal 13 en hoger vallen 4365 EU-ambtenaren. Zij hebben een hoger brutomaandloon dan dat van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en dus ook dan dat van pakweg premier Elio Di Rupo of de Nederlandse minister-president Mark Rutte. Maar liefst 11.117 EU-ambtenaren verdienen 12.444 euro bruto of meer per maand. Het gaat daarbij om functies als directeur, maar ook als pers-assistent en hoofdvertaler.