De Economische Inspectie noteerde vorig jaar - toen de limiet op 5000 euro lag - voor 714 miljoen euro illegale transacties. Topper was de handel in goud, met ruim 700 miljoen. Systematische controle leidt er tot gedragsverandering. Nummer twee was tabak, met 7 miljoen aan cashtransacties tussen groot- en kleinhandelaren. Daar is het toezicht dit jaar verscherpt.

Econoom Geert Noels pleitte in 2010 in Trends voor een verlaging van het plafond tot 400 euro. Net als de doorsnee burger, doet hij geen transacties met 2 cm dikke bundels biljetten van 50 euro. Hij steunt ook geen terroristische activiteiten, een ander doel van de wet.

Het kabinet-Sleurs argumenteert dat "Europa" het cashplafond op 7500 euro wil leggen. Als België strenger is, wijken handelaren uit, klinkt het. Auto- en kunstverkopers hebben al geklaagd.

Laat ons ernstig zijn. Het verhoogde cashplafond bevoordeelt lui die bezig zijn met dubieuze zaken

Laat ons ernstig zijn. Het verhoogde cashplafond bevoordeelt lui die bezig zijn met dubieuze zaken. Het benadeelt bona fide ondernemers. Een professionele autohandelaar als Cars on the Web bijvoorbeeld, werkt met traceerbare transacties, zonder cash.

De regering voert de elektronische kassa in tegen de kleine fiscale fraude, maar opent de sluizen voor de grote. Ondertussen wil die andere staatssecretaris voor Fraudebestrijding, Open Vld'er Bart Tommelein, een verplichte registratie invoeren op kleine werven in de bouw, ook voor buitenlandse bouwvakkers, waar de cashbetalingen dan legaal worden tot 7500 euro. Goed bezig.

Schuinsmarsjeerders betekenen gewoon minder belastinginkomsten en minder ontvangsten in de sociale zekerheid. Zij betekenen meer staatsbeslag op wit geld. Dat drijft inderdaad ondernemers weg. (BL)

De Economische Inspectie noteerde vorig jaar - toen de limiet op 5000 euro lag - voor 714 miljoen euro illegale transacties. Topper was de handel in goud, met ruim 700 miljoen. Systematische controle leidt er tot gedragsverandering. Nummer twee was tabak, met 7 miljoen aan cashtransacties tussen groot- en kleinhandelaren. Daar is het toezicht dit jaar verscherpt. Econoom Geert Noels pleitte in 2010 in Trends voor een verlaging van het plafond tot 400 euro. Net als de doorsnee burger, doet hij geen transacties met 2 cm dikke bundels biljetten van 50 euro. Hij steunt ook geen terroristische activiteiten, een ander doel van de wet. Het kabinet-Sleurs argumenteert dat "Europa" het cashplafond op 7500 euro wil leggen. Als België strenger is, wijken handelaren uit, klinkt het. Auto- en kunstverkopers hebben al geklaagd.Laat ons ernstig zijn. Het verhoogde cashplafond bevoordeelt lui die bezig zijn met dubieuze zaken. Het benadeelt bona fide ondernemers. Een professionele autohandelaar als Cars on the Web bijvoorbeeld, werkt met traceerbare transacties, zonder cash.De regering voert de elektronische kassa in tegen de kleine fiscale fraude, maar opent de sluizen voor de grote. Ondertussen wil die andere staatssecretaris voor Fraudebestrijding, Open Vld'er Bart Tommelein, een verplichte registratie invoeren op kleine werven in de bouw, ook voor buitenlandse bouwvakkers, waar de cashbetalingen dan legaal worden tot 7500 euro. Goed bezig. Schuinsmarsjeerders betekenen gewoon minder belastinginkomsten en minder ontvangsten in de sociale zekerheid. Zij betekenen meer staatsbeslag op wit geld. Dat drijft inderdaad ondernemers weg. (BL)