De Amerikaanse zender CNBC heeft deze week in Davos enkele reporters rondlopen die het wel en wee rond de jaarlijkse economische hoogmis gadeslaan. Hoewel de genodigden van het World Economic Forum niet op een euro of twee moeten kijken, lopen de voedselprijzen rond deze tijd toch wel bijzonder hoog op, blijkt.

In het chique Steigenberger Grandhotel Belvédère, een 'hotspot' voor conferenties, blijkt een sobere hap in ieder geval bijzonder prijzig. Een hotdog met augurken, gebakken uien en mosterd kost er 38 Zwitserse frank (38,7 euro). Je telt er 48 Zwitserse frank (49 euro) neer voor een Caesar salad met parmezaanse kaas. Een pintje bier loopt in de plaatselijke restaurants algauw op tot 6,50 Zwitserse frank (6,6 euro).

De prijzen van sommige producten lijken dan wel specifiek gericht op de miljardairs die deze week rond de evenementen van het WEF struinen, binnenkort heerst er allicht een heel andere sfeer in Davos.

Wijken toeristen voor sterke munt?

Davos is namelijk in de eerste plaats een stad voor toeristen. Behalve die ene week wanneer het jaarlijkse World Economic Forum plaatsvindt, zakken die toeristen massaal af naar het Zwitserse stadje om er te skiën, te eten en te overnachten in de plaatselijke hotels en chalets, en te winkelen in de nabij gelegen winkelpromenade. In de zomer trekt Davos dan weer wandelaars uit het buitenland aan, die willen vertoeven in een van de meest aangename omgevingen die de Zwitserse Alpen te bieden heeft.

En precies die troef kan vanaf volgende week een probleem worden, want de meerderheid van de toeristen komt uit Duitsland en Oostenrijk. Met een Zwitserse frank die nu ongeveer 30 procent sterker staat ten opzichte van de euro dan pakweg een maand geleden, neemt de bezorgdheid toe dat de Europese toeristen niet langer massaal naar Zwitserland zullen afzakken, laat staan naar het afgelegen stadje zelf. (CNBC/BO)

De Amerikaanse zender CNBC heeft deze week in Davos enkele reporters rondlopen die het wel en wee rond de jaarlijkse economische hoogmis gadeslaan. Hoewel de genodigden van het World Economic Forum niet op een euro of twee moeten kijken, lopen de voedselprijzen rond deze tijd toch wel bijzonder hoog op, blijkt.In het chique Steigenberger Grandhotel Belvédère, een 'hotspot' voor conferenties, blijkt een sobere hap in ieder geval bijzonder prijzig. Een hotdog met augurken, gebakken uien en mosterd kost er 38 Zwitserse frank (38,7 euro). Je telt er 48 Zwitserse frank (49 euro) neer voor een Caesar salad met parmezaanse kaas. Een pintje bier loopt in de plaatselijke restaurants algauw op tot 6,50 Zwitserse frank (6,6 euro).De prijzen van sommige producten lijken dan wel specifiek gericht op de miljardairs die deze week rond de evenementen van het WEF struinen, binnenkort heerst er allicht een heel andere sfeer in Davos.Davos is namelijk in de eerste plaats een stad voor toeristen. Behalve die ene week wanneer het jaarlijkse World Economic Forum plaatsvindt, zakken die toeristen massaal af naar het Zwitserse stadje om er te skiën, te eten en te overnachten in de plaatselijke hotels en chalets, en te winkelen in de nabij gelegen winkelpromenade. In de zomer trekt Davos dan weer wandelaars uit het buitenland aan, die willen vertoeven in een van de meest aangename omgevingen die de Zwitserse Alpen te bieden heeft. En precies die troef kan vanaf volgende week een probleem worden, want de meerderheid van de toeristen komt uit Duitsland en Oostenrijk. Met een Zwitserse frank die nu ongeveer 30 procent sterker staat ten opzichte van de euro dan pakweg een maand geleden, neemt de bezorgdheid toe dat de Europese toeristen niet langer massaal naar Zwitserland zullen afzakken, laat staan naar het afgelegen stadje zelf. (CNBC/BO)