De inflatie is sinds november vorig jaar negatief, voornamelijk door een forse daling van de olieprijzen. Dat uit zich ook in de berekeningen van het Planbureau, dat rekening houdt met een gemiddelde olieprijs van 52 dollar per vat dit jaar. Een maand geleden was dat nog 60 dollar per vat.

Het Planbureau verwacht dat de inflatie de volgende maanden negatief zal blijven. Pas vanaf augustus - dus na een periode van negen maanden deflatie - zouden de prijzen weer gaan stijgen. Dat is echter onvoldoende om de jaarcijfers uit het rood te halen: het Planbureau voorspelt een jaarinflatie van -0,1 procent.

In januari werd nog rekening gehouden met een nulinflatie in 2015. De vorige keer dat er een negatieve jaarinflatie werd genoteerd, was in 2009 (-0,05 procent). In 2014 klokte de jaarinflatie af 0,34 procent, en in 2013 op 1,11 procent.

Het Planbureau heeft deze maand ook de groeivoet van de gezondheidsindex - die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen - neerwaarts herzien. Die zou dit jaar 0,4 procent bedragen, waar er vorige maand nog sprake was van 0,5 procent.

Het Planbureau herhaalt deze maand ook dat de spilindex dit jaar niet overschreden zal worden. (Belga/BO)

De inflatie is sinds november vorig jaar negatief, voornamelijk door een forse daling van de olieprijzen. Dat uit zich ook in de berekeningen van het Planbureau, dat rekening houdt met een gemiddelde olieprijs van 52 dollar per vat dit jaar. Een maand geleden was dat nog 60 dollar per vat. Het Planbureau verwacht dat de inflatie de volgende maanden negatief zal blijven. Pas vanaf augustus - dus na een periode van negen maanden deflatie - zouden de prijzen weer gaan stijgen. Dat is echter onvoldoende om de jaarcijfers uit het rood te halen: het Planbureau voorspelt een jaarinflatie van -0,1 procent. In januari werd nog rekening gehouden met een nulinflatie in 2015. De vorige keer dat er een negatieve jaarinflatie werd genoteerd, was in 2009 (-0,05 procent). In 2014 klokte de jaarinflatie af 0,34 procent, en in 2013 op 1,11 procent. Het Planbureau heeft deze maand ook de groeivoet van de gezondheidsindex - die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen - neerwaarts herzien. Die zou dit jaar 0,4 procent bedragen, waar er vorige maand nog sprake was van 0,5 procent. Het Planbureau herhaalt deze maand ook dat de spilindex dit jaar niet overschreden zal worden. (Belga/BO)