Het aantal valse biljetten is tussen 2011 en 2012 met 12 procent gestegen tot 27.001 biljetten, waarvan 4.568 nog niet in omloop waren gebracht. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Directie van de bestrijding van de economische en financiële criminaliteit (DJF) van de federale gerechtelijke politiie.

Hoofdcommissaris Johan Denolf, directeur van de DJF, benadrukt dat het om een kleine hoeveelheid valse biljetten gaat in vergelijking met de 300 miljoen biljetten die in België in omloop zijn.

De favoriet van de valsemunters is het 50 euro-biljet, dat voor ruim de helft deel uitmaakt van het totaal aantal valse biljetten. Daarna volgen de briefjes van 20 euro. In 2012 werden bovendien meer dan negenduizend valse euromuntstukken ontdekt. Daar is vooral het muntstuk van 2 euro het populairst.

Wie zelf de echtheid van een eurobiljet wil testen, kan dat via de zogenaamde kijk- voel-en-kantelmethode van de ECB.

De DJF gaf woensdag nog enkele andere cijfers vrij. Het aantal opgestelde processen-verbaal (pv) voor corruptie of fraude is vorig jaar met 32 procent afgenomen tegenover 2011. Die afname is gedeeltelijk een gevolg van een kleiner personeelsbestand - voornamelijk door pensioneringen -, maar heeft ook te maken met een daling van het aantal vastgestelde feiten.

In een reactie liet minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet weten dat de strijd tegen corruptie niet mag worden opgegeven. Binnen de federale gerechtelijke politie volgen er de komende jaren aanwervingssessies met het oog op 160 nieuwe personeelsleden. (Belga/BO)

Het aantal valse biljetten is tussen 2011 en 2012 met 12 procent gestegen tot 27.001 biljetten, waarvan 4.568 nog niet in omloop waren gebracht. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Directie van de bestrijding van de economische en financiële criminaliteit (DJF) van de federale gerechtelijke politiie.Hoofdcommissaris Johan Denolf, directeur van de DJF, benadrukt dat het om een kleine hoeveelheid valse biljetten gaat in vergelijking met de 300 miljoen biljetten die in België in omloop zijn. De favoriet van de valsemunters is het 50 euro-biljet, dat voor ruim de helft deel uitmaakt van het totaal aantal valse biljetten. Daarna volgen de briefjes van 20 euro. In 2012 werden bovendien meer dan negenduizend valse euromuntstukken ontdekt. Daar is vooral het muntstuk van 2 euro het populairst. Wie zelf de echtheid van een eurobiljet wil testen, kan dat via de zogenaamde kijk- voel-en-kantelmethode van de ECB. De DJF gaf woensdag nog enkele andere cijfers vrij. Het aantal opgestelde processen-verbaal (pv) voor corruptie of fraude is vorig jaar met 32 procent afgenomen tegenover 2011. Die afname is gedeeltelijk een gevolg van een kleiner personeelsbestand - voornamelijk door pensioneringen -, maar heeft ook te maken met een daling van het aantal vastgestelde feiten. In een reactie liet minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet weten dat de strijd tegen corruptie niet mag worden opgegeven. Binnen de federale gerechtelijke politie volgen er de komende jaren aanwervingssessies met het oog op 160 nieuwe personeelsleden. (Belga/BO)