‘100 miljard euro nodig voor Europees stroomnetwerk’

© belga

“Zonder een aangepast net kan je niet investeren in hernieuwbare energie”, weet Daniël Dobbeni. Maar koken kost geld, weet de Elia-topman: voor de 34 landen van het Europese net komt het neer op ruim 100 miljard euro.

“Geen enkel land zal nog volledig zelfstandig kunnen beslissen om een elektriciteitscentrale te sluiten, zonder overleg met de andere landen”, voorspelt Daniël Dobbeni.

Als voorzitter van de Europese sectorfederatie Entso-E, dat 41 bedrijven uit 34 landen verenigt, beseft hij al langer dat het elektriciteitsnetwerk van de toekomst supranationaal zal zijn.
“We doen het samen, of we falen samen. Want de meeste evoluties komen per definitie neer op meer samenwerking, eerder dan dat elk land alleen voor zijn eigen energiebevoorrading instaat. Hoe meer hernieuwbare energie, hoe meer je op bepaalde momenten als land afhankelijk zal zijn van anderen.”

Meer import Dobbeni zal vijftien jaar aan het hoofd hebben gestaan van de onderneming, eerst als operationeel directeur, en sinds 2003 als CEO. Hij hielp Elia onder de vleugels van moeders Electrabel en SPE uit, bracht het naar de beurs en verdubbelde vorig jaar de omvang door het Duitse 50Hertz over te nemen. Vanaf midden volgend jaar geeft hij de dagdagelijkse operationele verantwoordelijkheid uit handen. “Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in macht of een statuut. Maar als ik een bepaalde positie moet bereiken om invloed te hebben op het beleid, dan ga ik er voor. ”

Dat België steeds meer stroom moet importeren uit het buitenland, vindt hij geen probleem, “op voorwaarde dat er steeds ergens een exporteur te vinden is. Als iedereen afhankelijk wordt van Frankrijk, dan hebben we allemaal een probleem.”

Capaciteitsvergunning Maar hij wijst ook op de onzekerheden voor investeerders: blijven de kerncentrales? Hoeveel zal CO2 kosten in 2015? “Op termijn moeten we durven denken aan een soort capaciteitsvergunning, waarbij je investeerders vergoedt om een centrale ter beschikking te hebben. Ierland doet dat al. Of wij kopen een deel van de productie van een nieuwe centrale, om investeerders te helpen.”

Meer import betekent meer hoogspanningslijnen. De Europese sectorfederatie Entso-E heeft berekend dat, om aan de doelstellingen te voldoen, er ongeveer 42.000 kilometer nieuwe hoogspanningslijnen nodig zijn, verdeeld over iets meer dan 500 projecten. Die kosten samen 100 miljard euro.”

“Dat bedrag komt bovenop de dagelijkse investeringen. En het stopt niet in 2020. Als er wordt gesproken over 90 tot 95 procent hernieuwbare energie in 2050, dan weet je dat daar nog grote sommen gaan volgen. En voor één euro in transport, mag je er, inclusief slimme meters, nog 4 tot 5 bijrekenen in de distributie.”

Geen regering Voor een bedrijf als Elia is het niet echt lastig dat er nog steeds geen regering is, stipt Dobbeni ook aan. “De derde Europese Energierichtlijn is al op de ministerraad geweest, maar nog lang niet in wet omgezet. Maar dat is in de meeste landen nog niet het geval, en wij zijn de enigen met een goed excuus. (lacht). Al staat alles wel een beetje bevroren. Het hoeft niet te blijven duren.”

LH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content