De familie Vandemoortele wordt opnieuw de enige aandeelhouder van de gelijknamige voedingsgroep, en koopt het belang van investeringsmaatschappij Gimv over. Dat meldt Gimv in een persbericht.

"Voor Gimv zal deze verkoop een licht positief effect hebben op de waarde van het eigen vermogen van 31 maart 2016. Over de volledige investeringsperiode werd op deze investering een rendement gerealiseerd dat beduidend hoger lag dan het langetermijnrendement van Gimv. Er zullen geen verdere details over deze transactie worden bekendgemaakt", luidt het donderdag in het persbericht. Gimv kwam in 2009 aan boord bij Vandemoortele. De familiale groep moest toen door een te hoge schuldenberg haar eigen vermogen noodgedwongen versterken. De instap van Gimv verliep enerzijds via een achtergestelde lening van 75 miljoen euro en anderzijds via een constructie met 129.058 warrants die op termijn uitoefenbaar waren en recht gaven op een belang van ongeveer 23 procent.

Vorige maand converteerde Gimv haar warrants in aandelen. Daardoor kreeg ze 23,58 procent in handen van de specialist in bakkerijproducten, margarines en vetten. Vandemoortele betaalde ook vervroegd de achtergestelde lening van 75 miljoen euro terug die Gimv in 2009 had verstrekt. Nu stapt de investeringsmaatschappij dus uit het voedingsbedrijf: de holding Safinco van de familie Vandemoortele neemt het belang over.

Voor de Gimv ging het om één van de grootste participaties, zo bleek vorige week nog bij de voorstelling van de jaarresultaten. Vandemoortele zag zijn recurrente winst (rebitda) sinds 2007 -het jaar waarin beslist werd om de activiteit diepgevroren bakkerijproducten uit te bouwen- groeien van 79 miljoen euro tot 130 miljoen. "Vandaag is de groep, die twee bedrijfsonderdelen telt (bakkerijproducten en margarines, culinaire oliën en vetten), één van de toonaangevende voedingsproducenten in Europa. De groep heeft een solide balansstructuur en goede vooruitzichten voor verdere winstgevende groei".

Jean Vandemoortele, bestuurder van Safinco en voorzitter van de raad van bestuur van Vandemoortele, bedankt de Gimv voor de financiële ondersteuning en waardevolle expertise. De transactie zou eind deze maand worden afgerond, waarna de familiale aandeelhouders van Vandemoortele via Safinco 100 procent van het aandelenkapitaal in handen hebben. De vertegenwoordigers van Gimv in de raad van bestuur zullen ontslag nemen zodra de verkoop is afgerond.

(Belga/BO)

De familie Vandemoortele wordt opnieuw de enige aandeelhouder van de gelijknamige voedingsgroep, en koopt het belang van investeringsmaatschappij Gimv over. Dat meldt Gimv in een persbericht."Voor Gimv zal deze verkoop een licht positief effect hebben op de waarde van het eigen vermogen van 31 maart 2016. Over de volledige investeringsperiode werd op deze investering een rendement gerealiseerd dat beduidend hoger lag dan het langetermijnrendement van Gimv. Er zullen geen verdere details over deze transactie worden bekendgemaakt", luidt het donderdag in het persbericht. Gimv kwam in 2009 aan boord bij Vandemoortele. De familiale groep moest toen door een te hoge schuldenberg haar eigen vermogen noodgedwongen versterken. De instap van Gimv verliep enerzijds via een achtergestelde lening van 75 miljoen euro en anderzijds via een constructie met 129.058 warrants die op termijn uitoefenbaar waren en recht gaven op een belang van ongeveer 23 procent. Vorige maand converteerde Gimv haar warrants in aandelen. Daardoor kreeg ze 23,58 procent in handen van de specialist in bakkerijproducten, margarines en vetten. Vandemoortele betaalde ook vervroegd de achtergestelde lening van 75 miljoen euro terug die Gimv in 2009 had verstrekt. Nu stapt de investeringsmaatschappij dus uit het voedingsbedrijf: de holding Safinco van de familie Vandemoortele neemt het belang over. Voor de Gimv ging het om één van de grootste participaties, zo bleek vorige week nog bij de voorstelling van de jaarresultaten. Vandemoortele zag zijn recurrente winst (rebitda) sinds 2007 -het jaar waarin beslist werd om de activiteit diepgevroren bakkerijproducten uit te bouwen- groeien van 79 miljoen euro tot 130 miljoen. "Vandaag is de groep, die twee bedrijfsonderdelen telt (bakkerijproducten en margarines, culinaire oliën en vetten), één van de toonaangevende voedingsproducenten in Europa. De groep heeft een solide balansstructuur en goede vooruitzichten voor verdere winstgevende groei". Jean Vandemoortele, bestuurder van Safinco en voorzitter van de raad van bestuur van Vandemoortele, bedankt de Gimv voor de financiële ondersteuning en waardevolle expertise. De transactie zou eind deze maand worden afgerond, waarna de familiale aandeelhouders van Vandemoortele via Safinco 100 procent van het aandelenkapitaal in handen hebben. De vertegenwoordigers van Gimv in de raad van bestuur zullen ontslag nemen zodra de verkoop is afgerond.(Belga/BO)